Френската GeoPost ще бъде новият собственик на куриерската фирма Speedy

...
Френската GeoPost ще бъде новият собственик на куриерската фирма Speedy
Коментари Харесай

Френска компания купува куриера Спиди

Френската GeoPost ще бъде новият притежател на куриерската компания Speedy ( " Спиди " ). Това ще се случи, откакто Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на френската компания да придобие мажоритарен дял в българското сдружение.

GeoPost сега има 25% от " Спиди " АД, като желае да придобие още 45 на 100 и да усили каузи си до 70%. Френската компания е част от холдинга DPD group, зает с куриерска активност. Капиталът му е над 710 млн. евро. DPD е част от Le Groupe La Poste – пощенския оператор на Франция.

Придобиването ще се реализира посредством така наречен " прът алтернатива ". Френската компания може да предложи да изкупи дяловете на останалите акционери до 2 седмици, откакто завърши покупката. Собствеността на " Спиди " АД е разграничена сред " Спиди груп " АД (65,09%), GeoPost (24,81%) и голям брой физически и юридически лица (10,1%).

 {{ otherArticle[0].article.title }}
След забележителните растежи на приходите и рекордни вложения...

" Комисия за защита на конкуренцията смята, че на пазара на интернационалните куриерски услуги не са налице основни бариери, които да препятстват навлизането на нови участници и достъпът до пазара като цяло не е стеснен ", написа в решението на Комисия за защита на конкуренцията. За да бъде финализирана договорката, е нужно и утвърждението на антимонополния регулатор на Румъния.

Въпреки че някои от съперниците на " Спиди " са срещу договорката, антимонополната комисия е решила, че няма централизация и позволява придобиването. Според Комисията за контролиране на известията (КРС) пазарът е задоволително конкурентен и договорката не би му навредила.

" Спиди " АД е втората най-голяма компания за куриерски услуги у нас, като държи 29,3% пазарен дял в бранш с над 560 млн. лева оборот за 2019 година, съгласно отчета на КРС за 2019 година

Пpидoбивaнeтo нa мaжopитapeн дял е част от cпopaзyмeниe от 2014 година, ĸoгaтo Ѕрееdу пpидoби ĸлoнoвeтe нa GеоРоѕt в Бългapия и Pyмъния, a фpeнcĸaтa ĸoмпaния пoлyчи 25% oт ĸaпитaлa нa бългapcĸaтa ĸoмпaния. бългapcĸия дocтaвчиĸ. B ĸpaя нa 2018 година Ѕрееdу пpидoби и бългapcĸия cи ĸoнĸypeнт " Paпидo ".
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР