Френската атомна индустрия обмисля възможността за развитие на технологията за

...
Френската атомна индустрия обмисля възможността за развитие на технологията за
Коментари Харесай

Франция обмисля да строи малки модулни реактори


Френската атомна промишленост обмисля опцията за развиване на технологията за дребни модулни реактори, само че е належащо тези планове да бъдат освен механически осъществими, само че и финансово жизнеспособни, предава reuters.com.

Притежаваната от EDF някогашна компания Areva (сега Framatome) строи най-големия в света модел на атомен реактор EPR от 1650 мегавата, само че обмисля да стартира и изследване на дребни модулни реактори от 150 до 170 мегавата дружно с френската Комисия по атомна и различна сила CEA.

„ Във Франция постоянно сме имали реактори с огромна мощ, само че би трябвало да обмислим и по-малки модели “, съобщи изпълнителният вицепрезидент на EDF по атомните планове Ксавие Урса на семинар, проведен от SFEN - Френското общество за атомна сила.

Според SFEN дребните реактори са подобаващи за страни, райони или острови, изолирани от главните районни енергомрежи и могат да се употребяват в градски отоплителни системи или за обезсоляване на вода.

Шефът на CEA за атомната сила Франсоа Гоше съобщи, че комисията ще изследва техническата и финансовата изпълнимост на плановете за дребни модулни реактори в околните 18 месеца.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР