Фреди Меркюри е роден на 5 септември 1946 г. в

...
Фреди Меркюри е роден на 5 септември 1946 г. в
Коментари Харесай

Великият Фреди Меркюри, който днес щеше да навърши 74

Фреди Меркюри е роден на 5 септември 1946 година в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Англия, в този момент част от Танзания), в иранско семейство, изповядващо зороастризъм и на английска чиновническа работа. Рожденото му име е Фарук Булсара.

Първите си 14 години прекарва в разнообразни английски колонии. Започва да свири на пиано 7-годишен. Получава главно и приблизително обучение в Индия – първоначално учи в Бомбай, а по-късно в Мазагон. Оттогава са и първите му изяви като музикант.

През 1959 година фамилията се реалокира в Англия. В учебно заведение непрекъснато го нервират поради необикновената му осанка и диалект. Без да получи утвърждение от родителите си, постъпва в колежа за изкуства и дизайн. Тези умения по-късно Меркюри употребява при основаването на герба на групата Queen.

 Фреди Меркюри, Queen Getty

През 1969 година Меркюри се причислява като вокалист на групата Ibex. След това взима присъединяване в няколко групи - Smile, Wreckage. Smile се разпада и Меркюри, Мей и Тейлър основават Queen. Фреди е този, който предлага името.

Стилът на Queen непрестанно се мени. В едно музикално произведение звучат причудливи смесици от рок и опера, източни мелодии и мощни хорали. Фреди е ослепителен пианист и държанието му на сцената заразява всички.

Творчеството на Фреди Меркюри не секва и след гибелта му. През 1995 година е публикуван албумът „ Made in Heaven “ (Създаден в рая). Той съдържа неиздадени студийни записи и импровизации на музиканта и остава отпред на класациите с едноименния сингъл няколко седмици.

 Фреди Меркюри, Queen Getty

Извън сцената Меркюри е доста по-срамежлив и спокоен. Не обича да дава изявленията. Харчи над 4 милиона паунда за празненство по случай рождения си ден. Организираните от него празненства се помнят със своята помпозност, величие и необузданост. Неговият 39-ти рожден ден е увековечен в клипа от песента „ Living on my own “.

Маниак на тематика котки – имал общо 8, най-вече персийци.

Фреди Меркюри умира от пневмония и затруднения в следствие от СПИН на 24 ноември 1991 година в Лондон , когато е на 45 години.

През годините той настойчиво и до последно отхвърля заболяването си. На 23 ноември 1991 година Фреди вика мениджъра на Queen Джим Бийч в къщата си в Кенсингтън, Лондон, и му връчва известие за пресата:

„ Поради големия напън на медиите през последните две седмици желая да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за правилно да вардя в загадка информацията до момента поради околните ми. Но пристигна моментът моите другари и почитатели по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще поддържат мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят против това извънредно заболяване. “

24 часа по-късно Фреди умира. Погребението е по зороастрийски бит - тялото на Фреди е кремирано.

Завещава част от благосъстоянието и дома си в Лондон на дългогодишната си другарка Мери Остин , и до през днешния ден нейна благосъстоятелност. Останалия дял оставя на сестра си и на част от домашния си личен състав.

 Фреди Меркюри, Queen Getty

Автор: Росица Костадинова
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР