Франция започна за първи път да транспортира газ директно за

...
Франция започна за първи път да транспортира газ директно за
Коментари Харесай

Франция започна да доставя газ на Германия

Франция стартира за първи път да транспортира газ непосредствено за Германия, разгласи през днешния ден операторът на френската газотранспортна мрежа GRT gaz, представен от Франс прес. 

" В подтекста на мощното намаляване на доставките на съветски газ за Европа и в границите на европейската солидарност GRT gaz се активизира, с цел да приспособи мрежата си и да освободи мощности за превозване на газ от Франция за Германия ", показват в изказване от компанията.

Първите доставки на газ за Германия са почнали в 06:00 часа (07:00 часа българско време) при стойност 31 гигаватчаса дневно. Нивото на тази мощ ще " се прави оценка всекидневно според от положението на мрежата ", като оптималната позволена мощ е 100 гигаватчаса, посочи GRT gaz.

" Това подхожда на мощността на четири нуклеарни блока и се равнява на 10 на 100 от това, което Франция получава всеки ден като полутечен природен газ в своите четири терминала ", разгласи операторът. Тъй като интерконекторната точка на френско-германската граница е била проектирана в началото, с цел да действа за транспорт на газ от Германия за Франция, е било належащо да се извърнат потоците, с цел да стане допустима тази циркулация.

" Това е исторически миг, за първи път Франция ще доставя газ непосредствено за Германия, до момента изпращахме газ на съседите ни през Белгия ", съобщи пред Агенция Франс Прес Тиери Труве, основен изпълнителен шеф на GRT gaz.

От своя страна Германия е приела регулаторни ограничения, с цел да одобри френския газ, който е одориран и е с нетипично за немската индустрия наличие на сяра.

В Германия има дефицит на газ, от който е последна подвластна за естественото действие на заводите, които са икономическият ѝ нерв. Франция е в по-добра позиция от съседа си, защото тя се възползва от доставките на полутечен природен газ, главно от Съединени американски щати, което ѝ разрешава отчасти да запълни на 100 % запасите си за зимата.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР