Франция ще започне евакуация за своите граждани и граждани на ЕС в Нигер

...
Френското външно министерство съобщи, че се извършват планове за евакуация
Коментари Харесай

Френското външно министерство съобщи, че се извършват планове за евакуация на френски граждани в западноафриканския щат Нигер, дни след като президентът Мохамед Базум беше свален от власт от членове на неговия президентска охрана.

„Имайки предвид ситуацията в Ниамей, насилието срещу нашето посолство завчера и факта, че въздушното пространство е затворено и нашите граждани не могат да напуснат със собствени средства, Франция подготвя евакуацията на своите граждани и (други) Европейски граждани, които искат да напуснат страната“, се казва в изявление на външното министерство.

„Евакуацията ще започне днес“, каза той.

Свалянето от власт на президента Базум миналата сряда – седмото военно превземане за по-малко от три години в Западна и Централна Африка – предизвика шок в целия регион.

В неделя привържениците на преврата изгориха френски знамена и нападнаха френското посолство в столицата на Нигер, Ниамей, което накара полицията да стреля със сълзотворен газ в отговор. В отговор френският президент Еманюел Макрон каза, че всякакви атаки срещу френските интереси в Нигер ще бъдат посрещнати с „бърз и безкомпромисен отговор“.

Според уебсайта на външното министерство през 2022 г. в Нигер е имало по-малко от 1200 френски граждани.

Френският външен министър Катрин Колона каза пред BFM TV късно в понеделник, че протестът пред посолството и последвалите обвинения, че Франция е стреляла по тълпата – което тя отрича – „имат всички обичайни съставки на дестабилизацията, руско-африканския начин”.

Евгений Пригожин, ръководителят на руската група наемници Вагнер, миналата седмица приветства преврата в Нигер и каза, че силите му са на разположение, за да възстановят реда.

В понеделник обаче Кремъл заяви, че ситуацията в Нигер е „причина за сериозна загриженост“ и призова за бързо връщане към конституционния ред.

Нигер, който няма излаз на море, има бурна политическа история от получаването на независимост през 1960 г. Преди сряда имаше четири преврата и множество други опити, включително два предишни срещу Базум.

Франция разполага с войски в региона от десетилетие, които помагат в борбата с въоръжени групировки, но някои местни жители казват, че искат бившият колониален владетел да спре да се намесва в техните дела.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР