Франция се подготвя за Летните олимпийски игри през 2024, като

...
Франция се подготвя за Летните олимпийски игри през 2024, като
Коментари Харесай

Франция въвежда алгоритмично видеонаблюдение в големите градове за по-голяма сигурност

Франция се приготвя за Летните олимпийски игри през 2024, като вкарва " алгоритмично видеонаблюдение " по улиците на огромните градове. Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин разгласи, че решението ще се употребява за " разкриване на изключителни обстановки " и ще подсигурява сигурността на обществото, написа " Ле Монд ".

Националното заседание на Франция към този момент утвърди плана. С това Франция може да стане първата страна в Европейския съюз, легализирала следенето на хора с изкуствен интелект, написа Ройтерс. 

Освен с камери, жителите на френските градове ще могат да се следят и от дронове.
" Неприкосновеността на персоналния живот още веднъж ще понесе огромен удар ", осъди решението депутатката Елиза Мартин от опозиционната партия " Неподчинената Франция ".

Правителството на Макрон дава отговор, че технологията може да подсигурява сигурността на милиони туристи, които се чака да посетят френската столица идващото лято.

" Мащабни спортни, развлекателни или културни събития са изложени на риск от терористични актове. Това изисква вземането на изключителни ограничения ", дава отговор Дарманин. По думите на министъра технологията ще се употребява единствено при " изключителни обстановки ".

Този термин обаче може да се употребява и за изключително огромни митинги, като тези обхванали Франция след промяната за повишение на възрастта за пенсиониране. Камерите биха могли да снимат и разпознаят всеки един протестиращ.

Терминът " алгоритмичното видеонаблюдение " е остроумен метод да се прикрие потреблението на изкуствен интелект, разясняват правозащитниците.

Причината е, че AI не е нищо повече от логаритъм. Френското държавно управление съзнателно заобикаля още термините " лицево различаване, биометрични данни или наблюдаване с изкуствен интелект ".

" Алгоритъмът ще направи допустимо разпознаването на хора, без безусловно да ги разпознава. Разпознаване значи даване на задоволително в детайли изложение, с цел да разреши на чиновниците на място да открият обещано лице ", разясняват от френския Сенат.

Използваната технология ще има способността да сигнализира за зараждащи изключителни обстановки. Например, логаритъмът може да осведоми полицията за " образуване на навалица ". Това в действителност може да са първите минути от започването на даден митинг. Технологията за различаване би могла да набележи първите и най-важни участници в него.

Планът за внедряване на AI наблюдаване среща мощна опозиция от правозащитни групи като Amnesty International и групи за цифрови права. Те настояват, че технологията съставлява опасност за гражданските свободи и чертае рискова линия в пясъка. Недоволните от решението настояват, че ще се извърнат към Конституционния съд на Франция.
Инфо: dir.bg
 

Тагове: Франция алгоритмично наблюдение сигурност терористични актове Летни олимпийски игри 2024 Жералд Дарманин дронове
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР