Франция се обяви срещу религиозните символи в класните стаи. От

...
Франция се обяви срещу религиозните символи в класните стаи. От
Коментари Харесай

Франция забрани мюсолманските дрехи абая и камис в училищата

Франция се разгласи против религиозните знаци в класните стаи. От тази образователна година се вкарва възбрана в държавните учебни заведения за мюсюлманските обичайни дрехи за мъже и дами - абая и камис, наподобяващи необятни плебеи. Мотивът е, че общественото демонстриране на изповедание няма място в учебно заведение. Някои мюсюлмани одобриха решението като демонстрация на дискриминация, а мнозина се опълчиха посредством митинги и демонстрации.

Противоречия във Франция - какво би трябвало и какво не би трябвало да бъде неразрешено в името на отстояването на светското обучение. Новите разпореждания разгневиха петмилионната мюсюлманска общественост в страната. Според тях облеклата са обичайни, а не религиозни и не е редно да бъдат неразрешени в учебно заведение. През 2004 година влезе в действие закон, който не разрешава явните прояви на религиозна принадлежност в учебните заведения, а от 2010 година - възбрана за покриване на цялото лице на публични места. Дали това е демонстрация на посягане против персоналната независимост или ограничения за тъждество сред французите?

" Френските учебни заведения са подложени на непрекъснати тествания. През последните месеци има доста нарастване на офанзивите против светския модел, изключително с носенето на религиозни дрехи като абая и камис, които се появиха или постановиха в избрани образователни заведения. Училищата от време на време са изправени пред удари, офанзиви и опити за дестабилизация, само че ние би трябвало да ги блокираме и да останем единни. Абаята няма място в нашите учебни заведения, както и религиозните знаци ", сподели Габриел Атал, министър на образованието на Франция, на 28.08.2023.

Във френската република царува строго разделяне на църквата и страната, предопределено да насърчи равенството за всички персонални вярвания. Показването на религиозни знаци от дълго време е тематика на разногласия във Франция, която е дом на най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа. Религиозните знаци в държавните учебни заведения са строго неразрешени в страната от 19 век, като законите отстраняват всякакво въздействие на католическата черква върху публичното обучение. Френските държавни учебни заведения не разрешават носенето и на други религиозни знаци като огромни кръстове или еврейски кипи. Мнозина обаче дефинират новата възбрана като " ислямофобска политика " и това провокира смесени реакции в Париж.

" Мисля, че задачата на държавното управление е да стартира нов спор, който ще възмути цялото френско общество и това в действителност е тъпо, защото хората не са изцяло наясно с казуса, само че те ще желаят да гледат отрицателно на тези млади дами, макар че абаите са юношеска форма на изложение, която няма последици. Мюсюлманите още веднъж ще се почувстват стигматизирани ", разяснява Агнес Де Фео, социолог.

Част от френската общност счита, че ограниченията разсейват хората от редица по-важни проблеми, пред които са изправени учебните заведения - като неналичието на учители или издевателството в класните стаи. Мюсюлманската общественост дефинира възбраната като обидна. Създаването на закона през 2004 година, забраняващ деянията на религиозна принадлежност в учебно заведение, подтикна основаването на доста частни учебни заведения. Те одобряват възпитаници, които са прекъснали образованието си поради новите правила.

" Абаята не е набожен знак. Сякаш носиш рокля, само че тази рокля си има име. Все едно носиш рокля с щампи на цветя. Тя е като всяко друго облекло ", сподели Дженат, ученичка.

Асоциацията за отбрана на правата на мюсюлманите подаде тъжба против новите забрани, само че бе публично отхвърлена от Френския държавен съвет. Аргументът е, че носенето на този тип обичайно облекло има набожен подтекст и е в прорез със закона.

Текст: Ния Прелджич
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР