Франция се бори със смразяващите данни за смъртни случаи в

...
Франция се бори със смразяващите данни за смъртни случаи в
Коментари Харесай

Невярна ли е статистиката за смъртните случаи от COVID-19 във Франция и с колко?

Франция се бори със " смразяващите данни " за смъртни случаи в резултат заболяване от ковид от домове за остарели хора. Вътрешни имейли, с които разполага Politico, хвърлят светлина върху компликациите, пред които са изправени здравните управляващи в заведенията за обществена грижа.
В страната има над 7 000 старешки домове (държавни и частни), в тях живеят над 600 000 души. Медицинската общественост, фамилиите на пенсионерите и чиновници по места се пробват да предупредят за казуса от седмици. От предишният месец обаче визитите в тези обществени институции са неразрешени. А управляващите едвам в този момент им обръщат внимание.
Много фамилии на възрастни хора, настанени в домове, се оплакват от липса на бистрота във връзка с съществуващи огнища на ковид в постройките, където живеят околните им.
Информацията от тези старческите домове е от основно значение сега. Защо? Защото с изключение на, че са рискова група, възрастните хора в домовете, бяха и причина за драматичен връх от последните дни във Франция - минимум 3237 души са умряли от COVID-19 в старческите домове в страната от началото на март (според най-новата публична статистика, оповестена във вторник). С тях смъртните случаи в страната минаха 10 000. Сега към този момент всички се интересуват какво се случва зад затворените порти на старческите домове.
Събирането на данни
Във Франция към този момент действа нова система за докладване на случаите, а здравните служащи се оплакаха пред премиера Едуар Филип за компликациите, с които се сблъскват при ежедневното отчитане на данните от частните заведения за възрастни хора , разкрива Politico.
Статистиката на старческите домове не е обновена в сряда заради " механически проблем " със системата за отчитане, съобщи министърът на опазването на здравето Оливие Веран .
Забавянето на събирането на данни попречва навременното разполагане на спомагателни запаси за подкрепяне на пенсионерите и ограничение на разпространяването на заболяването в тези заведения. Липсата на точна и настояща информация затрудни задачата на здравните органи, когато става въпрос за обезпечаване на решаваща оперативна поддръжка.
Броят на смъртните случаи в старешки домове е " обективно вцепеняващ ", споделя Бено Рибадо-Дюма, ръководителят на кабинета на премиера, в имейл от неделя (5 април) до Аурелиен Русо, началник на Регионалната организация по опазването на здравето (ARS) за района на Париж.
Първата информация за случаите и смъртните случаи в старешки домове, оповестени едвам предишния четвъртък, бяха - както държавното управление призна - основани на " непълни данни " . Седмици откакто бяха докладвани първите случаи във Франция, не съществуваше отчет за цялата смъртност в старешки домове, акцентира Politico. Сред частните домове за остарели хора, които прикриват информация, е и групата на Korian, един от водачите в бранша в Европа, акцентира изданието.
Три домове за възрастни хора от групата бяха обект на сходни рецензии - в Кламарт, предградие на Париж, в Марсилия и в Мужен на Френската Ривиера, където е един от най-засегнатите старешки домове в страната. Там са умряли 34 души.
" Всеки дом осведоми всички фамилии за съществуване на COVID-19 [случаи] в институцията ", споделят от Korian в изказване. " Медицинският личен състав постоянно осведоми околните за засегнатите пациенти. "
" Това е въпрос, който обществено ще излезе на повърхността, тъй като наподобява, че това е тактика ", комеnтира обстановката ръководителят на Регионалната организация по опазването на здравето.
Оправданието на частните домове
От частните домове за възрастни хора са се оправдали с спомагателната административна работа, основана от голям брой системи за докладване, а от време на време и несъответствията сред насоките на националното държавно управление и районните организации.
" Както всички заинтригувани страни в бранша, ние съблюдаваме [най-новите] насоки от здравното министерство ", споделят от Korian в изказване.
В страната се обмисля нова тактика за тестване в старческите домове и по-мащабен проект за деяние, с цел да се ограничи разпространяването на заболяването в тежко засегнатите старешки домове, в това число посредством активизиране на стотици спомагателен медицински личен състав
Трябва да се уверим
Обменът на имейли хвърля светлина и върху чувствителността на изпълнителната власт към обстановката.
" Разбира се, ние би трябвало да съобщим за всичко това ", отговори Бено Рибадо-Дюма, ръководителят на кабинета на Филип на Русо, базирайки се на проекта за деяние, " защото паниката нараства и би трябвало да успокоим французите [обществеността]. "
" Ясно виждаме, че нещата ще се трансферират от лечебни заведения... към болнични заведения , където нещата са по-трудни , тъй като са по-малко структурирани ", споделя Рибадо-Дюма в същия имейл, също от неделя.
" Цифрите обективно смразяват, само че без да се опитваме да го свеждаме до най-малко, би трябвало да напомним на хората какъв брой смъртни случая има всеки ден в естествени времена ", добави той.
В същото време безпокойството у чиновниците в здравната система пораства. Особено при тези, които дават отговор за мониторинга на болестта и виждат забавянето на информацията.
" Ние не знаем какво се случва там ", сподели един здравен чиновник, говорейки импровизирано пред Politico. " Директорите на старешки домове би трябвало да ни пишат всеки ден, в случай че бъде открит случай, само че в някои случаи към този момент има смъртни случаи, които в никакъв случай не са били докладвани на никого. "
Пропуски в системата

Седмици откакто бяха докладвани първите случаи във Франция, не съществува отчет за цялата смъртност в старешки домове. В края на март здравното министерство пусна нов, народен инструмент за всекидневно отчитане, с цел да помогне за наблюдаване на обстановката във връзка с случаи и гибел, напомня Politico.
Новата система се употребява дружно с към този момент съществуваща платформа, главно за районните здравни организации, които следят същите данни. В платформата на РЗИ-тата обаче може да се задават претенции за оперативна поддръжка, като спомагателен медицински личен състав или защитни средства и консумативи. Така информацията действително се дублира.
Министърът на опазването на здравето преди време подлага на критика двете системи, наричайки ги администрация, и прикани те да бъдат опростени, а насоките от управляващите към медиците и обществените домове - ясни.
SYNERPA, федерация, която съставлява частни мрежи за старешки домове като Korian, DomusVi и Orpéa, изпрати писмо до здравния министър Веран на 3 април: " Както знаете, старческите домове са на първа линия в тази здравна рецесия ", се споделя в писмото. " Персоналът в тях не може да си разреши да се затрупа с попълване на голям брой платформи и въпросници за докладване, които събират едни и същи данни. “ В писмото се споделя още, че те  поучават своите членове да спрат да подават информация за броя на смъртните случаи, както и да спрат да удостоверяват случаите във всяка система за докладване, друга от националната платформа.
В резултат частните домове за възрастни хора не споделят данните, които от 28 март би трябвало да бъдат предоставени посредством съответни платформи на районните здравни организации и националния здравен орган Public Health France, съгласно няколко документа, видени от POLITICO.
Например в района на Париж най-малко четири домове от групата на Korian и един от групата DomusVi - третата най-голяма частна мрежа в страната -.
" Ние поддържаме връзка в действително време с районните здравни организации, само че прекосяването от една система в друга може да докара до известно забавяне от един до два дни ", сподели представител на Korian. DomusVi не коментирa.
Изпълнителната власт реагира бързо в неделя, с цел да се опита да поправя казуса, откакто се пропуснат пропуските в отчитането. " Ще беседваме най-късно във вторник с главните федерации и групи ", сподели Рибадо-Дюма в същия имейл до Русо.
Нужна е помощ
Всички наподобява са съгласни, че обстановката в домовете е сериозна.
" Сигнализираме от седмица за обстановката в старческите домове, само че всичко е ориентирано към отделения за интензивно лекуване ", съобщи чиновник на здравната администрация пред Politico и прибавя: " Доброволческите здравни служащи се опасяват да отидат в старешки домове повече, в сравнение с да отидат в лечебни заведения . Ние търсим личен състав, само че нямаме защитна екипировка за него , тъй че те не желаят да отидат ".
По данни на Здравната ревизия в страната би трябвало да се активизират в допълнение към 400 души медицински служащи и санитари от безработни или пенсионирани здравни служащи.
Попитан от Politico за закъсненията в информацията от старческите домове, кабинетът на премиера сподели: " Не се тормозим за неналичието на данни за смъртните случаи, тормозим се от неналичието на данни за това от какво се нуждаят тези домове. "
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 9 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР