Франция предложи създаването на всеобхватен европейски политически форум, който няма

...
Франция предложи създаването на всеобхватен европейски политически форум, който няма
Коментари Харесай

Франция предлага нов форум, който да засили връзките между държавите в Европа


Франция предложи основаването на изчерпателен европейски политически конгрес, който няма да бъде сурогат на Европейски Съюз, Съвета на Европа или Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), само че ще разреши построяването на общественост от всички европейски страни, без значение от статута им в Европейски Съюз или връзките им с Европейския съюз. Идеята беше показана за първи път преди месец от президента Еманюел Макрон и ще бъде разисквана на идващото съвещание на Европейския съвет на 23 и 24 юни в Брюксел.

Франция към този момент изпрати нон-пейпър до страните от Европейски Съюз, в който обрисува концепцията за основаване на „ Европейска политическа общественост “. Интересното е, че документът стартира да се разисква единствено няколко дни преди публикуването на мнението на Европейската комисия за даване на статут на претендент за Украйна, Молдова и Грузия. Очаква се Комисията да предложи даване на статут на претендент за Украйна, евентуално и на Молдова, и не е несъмнено по какъв начин ще разяснява Грузия. Въпреки че от Европейски Съюз споделят, че след кандидатстването на тези страни за участие в Европейски Съюз, те са " спазвали нормалната съществуваща процедура ", ясно е, че всичко е минало доста по-бързо и че става дума за политически претекстове, а по-малко за отговаряне на действителните критерии за участие. Но по този начин или другояче процесът на разширение зависи на първо място от политическа воля, а по-късно и от формалните условия, разяснява „ Ютарни лист”.

Европейската политическа общественост, препоръчана от Франция, ще има формата на „ мека правна структура” за взимане на решения, като в същото време зачита автономията за взимане на решения на Европейски Съюз и на всяка държава-членка. Срещите на равнище държавни или държавни ръководители ще се реализират няколко пъти годишно. Това не е опция на участието в Европейски Съюз, нито сурогат на процеса на разширение, а в противен случай - ще даде опция на европейските страни, които желаят да се причислят към Евросъюза, да засилят връзките си с държавите-членки на Европейски Съюз преди присъединението, както политически, по този начин и във връзка с присъединяване в някои политики на Европейски Съюз, в това число, когато е подходящо, посредством последователно консолидиране във вътрешния пазар на Европейски Съюз.

Европейската политическа общественост ще ускори политическите, икономическите, културните връзки и връзките в региона на сигурността сред своите членове и ще бъде конгрес за съгласуваност, взимане на решения и планове за съдействие, с цел да се отговори по съответен метод на провокациите, пред които са изправени всички страни на европейския континент: външни въпроси и политика за сигурност, изменение на климата и доставки на сила и други първични материали, продоволствена сигурност, развиване на инфраструктурата и взаимна съгласуваност, подвижност, миграция, битка с проведената престъпност, връзки с други геополитически участници.

В текста се показва още, че общността няма да бъде сурогат на Съвета на Европа, ОССЕ или на трансатлантическите връзки.

Причината за нейното основаване е, че политиката на разширение на Европейски Съюз, заради условията за промени и продължителността на процеса, не предлага нужната политическа рамка, която да отговори на неотложните исторически и геополитически потребности, произлизащи от войната против Украйна и да развие политическото структуриране на европейския континент.

„ Ето за какво ние предлагаме тази година да бъде основана европейска политическа общественост сред всички европейски страни, които желаят дружно да допринесат за сигурността, стабилността и просперитета на континента”, се показва във френския документ.

Този съюз ще бъде отворен за европейски страни, които споделят общи демократични полезности, без значение дали са членове на Европейски Съюз или не и без значение от естеството на актуалните им връзки с Европейския съюз: дали желаят да се причислят към него или не, или са свързани с него единствено посредством стопански съглашения.

Френското предложение за образуване на европейска политическа общественост би трябвало да бъде разисквано на Европейския съвет на 23 и 24 юни, когато ще бъдат на дневен ред настояванията за участие на Украйна, Молдова и Грузия в Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР