Франция отзова посланика си в Азербайджан, съобщава Франс прес. Външното министерство

...
Франция отзова посланика си в Азербайджан, съобщава Франс прес.
Външното министерство
Коментари Харесай

Франция отзова посланика си в Азербайджан

Франция отзова посланика си в Азербайджан , оповестява " Франс прес ".

Външното министерство уточни, че президентът Еманюел Макрон е приел дипломат Ан Бойон в Париж, с цел да обсъдят въпроса, и упрекна Баку, че през последните месеци продължава " едностранни дейности, които вредят на връзките сред нашите две страни ".

Отношенията сред Азербайджан и Франция - обичаен съдружник на Армения и страна със забележителна арменска диаспора - от дълго време са обтегнати, като напрежението е концентрирано върху азербайджанския район Нагорни Карабах.

Той беше завзет от арменски сепаратисти във война при рухването на Съюз на съветските социалистически републики, само че азербайджанските сили си възвърнаха контрола над огромна част от района в спор през 2020 година, а по-късно отвоюваха и останалата част от територията в 2023 година
 Алиев упрекна Франция за възможен предстоящ спор с Армения
Алиев упрекна Франция за възможен предстоящ спор с Армения

Той сподели, че осем села в Азербайджан " към момента са под арменска окупация "

Макрон и други френски публични лица от дълго време имат опасения, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев няма да спре дотук и има проекти и за арменската територия.

По време на срещата си с Бойон френският президент е декларирал, че " съжалява за дейностите на Азербайджан и е изразил предпочитание за изясняване на желанията от азербайджанска страна ", оповестиха от външното министерство.

Имаше опити за прогрес в договарянията за нормализиране на връзките сред Азербайджан и Армения, само че до момента е реализиран дребен напредък.

" Франция още веднъж декларира поддръжката си за нормализирането на връзките сред Азербайджан и Армения при ценене на интернационалното право и териториалната целокупност на двете страни ", подчертаха от министерството.
 Франция подкрепя военно Армения
Франция подкрепя военно Армения

Въпреки предизвестията на Азербайджан, че това ще докара до напрежение

На фона на Армения разчита от ден на ден на Франция и по отношение на съдействието в региона на защитата.

През февруари Армения утвърди съглашение за закупуване на прецизни пушки от френския оръжеен производител PGM, макар че цената им не беше разкрита.

През октомври 2023 година Франция разгласи продажбата на отбранително съоръжение - три радарни системи и очила за нощно виждане - на Армения, което разгневи Азербайджан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР