Франция иска еко данък за големите търговски кораби. Това разкри

...
Франция иска еко данък за големите търговски кораби. Това разкри
Коментари Харесай

Франция иска еко данък за големите търговски кораби

Франция желае еко налог за огромните търговски кораби . Това разкри Агенция Франс Прес.

Френският президент Еманюел Макрон ще повдигне въпроса на интернационална конференция идната седмица, на която ще се разисква обновяването на световната система за помощ за развиване и на която се чака да участват бразилският водач Луис Инасио Лула да Силва, саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, както и редица африкански държавни глави.

Корабоплавателният бранш транспортира към 90 % от търгуваните артикули в международен мащаб и е виновен за към 3 % от международните въглеродни излъчвания, които понастоящем не се контролират.

Две тихоокеански страни, изложени на риска от повишаване на морското ниво - Маршаловите и Соломоновите острови, упорстват през последното десетилетие за въвеждане на налог от 100 $ на звук върху излъчванията на морската промишленост, който да подтиква операторите да понижат замърсяването.

" Надяваме се, че на срещата на върха ще дадем действителен политически подтик " на предлагането, съобщи при изискване за анонимност в петък консултант.

Макрон ще бъде хазаин на десетки задгранични водачи на Срещата на върха за нов световен финансов пакт в Париж от 22 до 23 юни и заричане от страна на участващи страни като Китай, Саудитска Арабия или Бразилия би представлявало съответно достижение от договарянията.

Френските публични лица считат, че това ще усили натиска върху корабните групи и Международната морска организация (ММО), организация на Организация на обединените нации, която след две седмици ще бъде хазаин на среща на върха, на която се чака да бъде разискван въглеродният налог.

Предложенията на Маршалските и Соломоновите острови биха добавили налог от към 300-400 $ към цената на звук тежък петрол , употребен от контейнеровозите, което съгласно Световната банка би довело до към 60-80 милиарда $ (55-73 милиарда евро) данъчни приходи годишно.
 Париж с упоритост да качи всички французи на велосипед до 2027 година
Париж с упоритост да качи всички французи на велосипед до 2027 година

Френското държавно управление възнамерява да похарчи два милиарда евро за велоалеи

Тези средства биха могли да се употребяват от разрастващите се страни за финансиране на прехода им към нисковъглеродна стопанска система и за адаптиране към изменението на климата.

Корабоплавателната промишленост, която оперира в голям брой юрисдикции и постоянно в интернационалните води, " понастоящем е изцяло освободена от налози нито върху продажбите си, нито върху излъчванията си ", сподели помощникът на френския президент.

" Нуждаем се от нови запаси " за битка с изменението на климата и бедността, защото " потребностите са толкоз големи ", сподели служителят.

През ноември предходната година Организацията на обединените народи предизвести, че въглеродните излъчвания от корабоплаването нарастват, и прикани голямата промишленост да се откаже от старите, замърсяващи кораби и да модернизира инфраструктурата, с цел да форсира екологичния си преход.

Въпреки че светът от ден на ден осъзнава нуждата от понижаване на излъчванията на парникови газове, с цел да се предотврати пагубното изменение на климата, единствено в интервала 2020-2021 година излъчванията на международния морски флот са се нараснали с 4,7 %, заяви организацията на Организация на обединените нации за търговия и развиване UNCTAD.

Тя също по този начин изрази угриженост по отношение на междинната възраст на корабите, плаващи по моретата, която понастоящем е съвсем 22 години, което значи, че те разчитат на по-стари и по-замърсяващи мотори.

На своя уеб страница Европейската комисия показва, че ММО е постигнала " относително муден прогрес " в насърчаването на ограничения за успеваемост на към 90 000 търговски кораба , плаващи по международните морета.

Някои компании обаче влагат в нови технологии, в това число мотори, които могат да работят с водород или полутечен природен газ, или да се задвижват от остарялата технология на платната.

Френските старания следват предходните несполучливи опити на Англия да подтикне корабоплавателната промишленост към по-активни дейности. По време на срещата на върха за климата COP26 през 2021 година Лондон прикани бранша да одобри цели за нулеви излъчвания до 2050 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР