Франсес Х. Арнолд, Джордж П. Смит и Грегъри П. Уинтър

...
Франсес Х. Арнолд, Джордж П. Смит и Грегъри П. Уинтър
Коментари Харесай

Нобеловата награда за химия – за първата насочена еволюция на ензими

Франсес Х. Арнолд, Джордж П. Смит и Грегъри П. Уинтър завоюваха Нобеловата премия за химия за " преодоляване на мощта на еволюцията ", заяви уеб сайтът Nobelprize.org.

" Мощта на еволюцията личи в разнородността на живота. Нобеловите лауреати за химия за 2018 година поеха надзор над еволюцията и я използваха за най-голяма полза на човечеството. Ензимите, получени посредством ориентирана еволюция, се употребяват за произвеждане на всичко – от биогорива до лекарства ", написа в изказването на Кралската шведска академия на науките.

Франсез Х. Арнолд получава половината Нобелова премия за химия за осъществяване на първата ориентирана еволюция на ензими – протеините, които катализират химическите реакции.

Джордж П. Смит и Грегъри П. Уинтър си поделят другата половина от Нобеловата премия за химия за фаговия екран на пептиди и антитела. Фаговият екран е лабораторен способ, с който бактериофаг – вирус, заразяващ бактериите, се употребява за приемане на нови протеини.

Франсез Арнолд е втората жена, печелеща тази година Нобелова премия.

Нобеловата премия за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 година Лауреати на Нобеловата премия за химия с огромна популярност са: Сванте Арениус /1903/, Ърнест Ръдърфорд /1908/, Мария Кюри /1911/, Ирен и Фредерик Жолио-Кюри /1935/.

Нобеловите награди ще бъдат връчени на гала в Стокхолмската концертна зала на 10 декември, в деня на кончината на създателя на Нобеловата премия Алфред Нобел. Тази година паричната равноценност на премията е 9 милиона крони (873 000 евро).

Миналата година Нобелова премия за химия завоюваха швейцарецът Жак Дюбоше, германецът Йоахим Франк и британецът Ричард Хендерсън за създаване на криолектронна микроскопия, която революционизира биохимията

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР