Франкфурт/Майн. От вторник, 28 май, Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска

...
Франкфурт/Майн. От вторник, 28 май, Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска
Коментари Харесай

ТАСС: ЕЦБ пуска в обращение нови банкноти от 100 и 200 евро

Франкфурт/Майн. От вторник, 28 май, Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска в обращение нови банкноти от 100 евро и 200 евро, предава съветската осведомителна организация TACC .
Уточнява се, че ще бъдат отпечатани нови банкноти на стойност три милиарда евро. Старите ще бъдат последователно изтеглени от комерсиалните мрежи, само че ще останат средство за заплащане.
На новите банкноти е изобразен портрет на героинята от древногръцката митология - Европа. Нейният облик е под формата на воден знак върху холографска отвесна линия. Друг характерен знак - числата 100 и 200 в долния ляв ъгъл ще трансформират цвета си от синьо към мрачно зелено, според от ъгъла на наклона. При наклоняване холографските изображения ще се появят като знак за единна валута.
„ Тези детайли на отбрана ще усложнят подправянето на банкнотите ", увери Йоханес Берман, представител на борда на Германската централна банка.
Първото нещо, което най-вероятно ще бъде видяно от жителите, е релефът на банкнотата – тя има ясно осезаемите линии от двете страни.
По-рано - през 2013, 2014, 2015 и 2016 година - финансовият регулатор пусна в обращение обновени банкноти от 5 евро, 10 евро, 20 евро и 50 евро. Банкнотите от 500 евро няма да бъдат обновени, защото ЕЦБ реши да се откаже от тях, напомня организацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР