Франкфурт/Майн. От вторник, 28 май, Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска

Франкфурт/Майн. От вторник, 28 май, Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска ...

ТАСС: ЕЦБ пуска в обращение нови банкноти от 100 и 200 евро.

Франкфурт/Майн. От вторник, 28 май, Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска в обращение нови банкноти от 100 евро и 200 евро, предава руската информационна агенция TACC.
Уточнява се, че ще бъдат отпечатани нови банкноти на стойност три милиарда евро. Старите ще бъдат постепенно изтеглени от търговските мрежи, но ще останат средство за плащане.
На новите банкноти е изобразен портрет на героинята от древногръцката митология - Европа. Нейният образ е под формата на воден знак върху холографска вертикална ивица. Друг отличителен знак - числата 100 и 200 в долния ляв ъгъл ще променят цвета си от синьо към тъмно зелено, в зависимост от ъгъла на наклона. При накланяне холографските изображения ще се появят като знак за единна валута.
„Тези елементи на защита ще усложнят фалшифицирането на банкнотите", увери Йоханес Берман, говорител на борда на Германската централна банка.
Първото нещо, което най-вероятно ще бъде забелязано от гражданите, е релефът на банкнотата – тя има ясно осезаемите линии от двете страни.
По-рано - през 2013, 2014, 2015 и 2016 г. - финансовият регулатор пусна в обращение актуализирани банкноти от 5 евро, 10 евро, 20 евро и 50 евро. Банкнотите от 500 евро няма да бъдат актуализирани, тъй като ЕЦБ реши да се откаже от тях, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Източник: focus-news.net