Фотоизложба „Непознатият цар“ бе открита днес в регионалната библиотека „Гео

...
Фотоизложба „Непознатият цар“ бе открита днес в регионалната библиотека „Гео
Коментари Харесай

Откриха фотоизложба по повод Деня на Независимостта в Монтана /снимки/

Фотоизложба „ Непознатият цар “ бе открита през днешния ден в районната библиотека „ Гео Милев “, оповестиха от локалната администрация. Поводът е Деня на Независимостта и 160 години от рождението на цар Фердинанд I Български. Организатори на събитието са Община Монтана и Исторически музей - Чипровци, взаимно с Фонд „ Цар Борис III и Царица Йоанна “ - Дворец Врана.
Директорът на библиотеката, Анелия Иванова - Тодорова, приветства гостите, а за едно от най-значимите събития в новата история на България - Деня на Независимостта, приказва шефът на Исторически музей - Чипровци, доктор Анита Комитска.
Фотоизложбата „ Непознатият цар “ съдържа портрети на цар Фердинанд I и семейство му, направени от Георг Волц, едно от най-значимите имена в българската снимка. Волц живее и работи в България от 90-те години на XIX век. Той е поддържал другарски връзки с изтъкнати общественици и интелектуалци: фамилията на Петко Каравелов, Стефан Стамболов и Петко Р. Славейков.
Чест посетител в ателието му бил и цар Фердинанд. Волц получава предложение да стане негов дворцов фотограф и след 1905 година стартира да следва неразделно царя при всичките му пътувания - на публични събития и по време на военни дейности. Екипът на музея в Чипровци, бе подготвил за присъстващите листовки, с подробна информация за живота и делото на владетеля, управлявал страната ни 31 години.
Регионалната библиотека „ Гео Милев “ се включи в празничното събитие с галерия на библиотечни материали за Деня на независимостта и за цар Фердинанд. Тази година, поради пандемията, празникът в града на Огоста ще бъде маркиран не с обичайния концерт на площада, а с по-камерни събития. Община Монтана кани жителите на регионалния център на 21 септември /вторник/, от 15 часа, в огромната зала на Общински юношески дом - Монтана, където ще се състои прожекцията на документалния филм „ Фердинанд Български “ на режисьора Светослав Овчаров. Лентата е отличена с премията „ Златна роза “ на кинофестивала във Варна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР