Фотографът Питър Линдберг (1944 - 2019) и модният дизайнер Азедин

...
Коментари Харесай

Линдберг и Алая, едно красиво приятелство

Фотографът Питър Линдберг (1944 - 2019) и стилният дизайнер Азедин Алая (1935 - 2017) се срещат през 1979 година Съвместната им работа продължава над три десетилетия до края на живота им. Свързва ги с изключение на всичко друго и близко другарство с известната основна редакторка на италианския " Вог " Франка Соцани (1950 - 2016). Сега нейната сестра Карла, директорка на " Фондация Азедин Алая " в Париж, провежда галерия (до 14 ноември), отдадена на Франка, която споделя и за дългогодишното съдействие сред Линдберг и Алая посредством над осемдесет фотографии и тридесет модела висша мода. Издателство Taschen разгласява съпътстващата изложбата книга " Peter Lindbergh.Azzedine Alaia " на британски, френски и немски (цена 60 евро). В наличието на изложбата и книгата работите на двамата " беседват между тях на фона на общия дух, който остава мощен вечно ", споделят издателите.
Автор: Peter Lindbergh/ Taschen
" Имахме потребност погледът ни да прескочи прелестната мода и снимка в това съдействие и да открие планини, пейзажи, лица. Днес сме обградени от огромно обилие от облици, само че хубостта в тях все по-често отсъства ", споделя кураторът на изложбата Оливие Саяр. Според него бавното съзерцаване на изложбата, направена " не както се вършат в този момент ", съставлява " екологична отговорност към фотографията " спрямо бързата консумация на облици в инстаграм.

Линдберг и Алая откриват общо поле за изложение, на което работата на единия отразява и обогатява тази на другия. Създаденият от тях " поетически натурализъм " слага на напред във времето хората, които снимат, а не персоналните им художествени пристрастия.
Автор: Peter Lindbergh/ Taschen
Един от безспорните свързващи детайли е любовта и на двамата към черния цвят както в модата на Алая, по този начин и в трансформиралите се в емблема на цялото творчество на Линдберг черно-бели фотографии. С този метод фотографът акцентира търсенето си на оптималната достоверност в лицата. От своя страна дизайнерът укрепва скулптурното извайване на своите модели върху тялото.

Техният отпечатък в модерната просвета е съпоставим с артистичните съдействия сред Ричард Аведън и Кристиан Диор или Хелмут Нютън и Ив Сен Лоран.

По същото време, когато репутацията на Питър Линдберг в Германия нараства с помощта на работата му за списание Stern и новооткритото му студио в Париж през 1978 година, Азедин Алая е затулен в поверителност модист, чиито усъвършенствани техники го трансформират в " най-добре защитаваната загадка " измежду основните клиенти на висша мода. Обединява ги също пристрастеността към индустриалния дизайн и архитектурата, които постоянно служат за декор на тяхната работа. Както и откритите хоризонти и пейзажи, без значение дали от Средиземно море или от Северна Европа. Визията, резултат от тяхното съдействие, е присъща точно със семплите декори като плаж в Льо Туке във Франция или улиците на остарелия Париж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР