Фотограф : Аджибадем Сити клиник Профил: Д-р Димитър Коемджиев завършва медицина

...
Фотограф : Аджибадем Сити клиник
Профил: Д-р Димитър Коемджиев завършва медицина
Коментари Харесай

Лютата диета може дори да удължава живота

Фотограф: Аджибадем Сити клиник Профил: Д-р Димитър Коемджиев приключва медицина в Медицинския университет " Проф. доктор Параскев Стоянов " - гр. Варна, през 2018 година В края на същата година е причислен като постоянен специализант по гастроентерология към Клиниката по гастроентерология на " Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда ", където от 2022 година работи като експерт. Професионалните му ползи са ориентирани в диагностиката и лекуването на чернодробните болести, ултразвукова диагностика и операции под ултразвуков надзор, диагностична и лечебна горна и долна ендоскопия. Д-р Коемджиев е част от екипа на един от най-успешните и прилагащи новаторски способи на лекуване експерти - доцент Петко Карагьозов, шеф на Клиниката по гастроентерология в " АСК УМБАЛ Токуда ".
Ферми за люти чушки, семена за редки сортове, надяждания с пикантни сосове, в които сковилите скачат с всяка хапка - лютата храна се трансформира в основна част от новата хранителна градска просвета. Стрийт фууд модата и в западните страни, и в България сътвори безусловно фетиш към лютото. В интернет пространството изобилства от безименна информация от едната прекаленост в другата - от изгодите на пикантната храна до заплахите, които крие. В идващите редове гастроентерологът доктор Димитър Коемджиев ще изясни по какъв начин въздейства капасцинът на организма.
Д-р Коемджиев, в градската просвета се оформя нов фетиш - лютото. Какви са потребните свойства на лютата храна?
Много хора изпитват приятност от потреблението на пикантна храна. Можем да кажем, че в уравновесени дози тя действително има своите изгоди за нашето здраве. В нея се съдържа разнообразна композиция от фитохимикали като капсаицин, дихидрокапсаицин, общи фенолни съединения с антиоксидантна интензивност, които имат необятно лечебно антимикробно, антисептично, антихипертензивно, антиоксидантно, антихипергликемично и аналгетично свойство.

Освен това е потвърдено, че лютата храна има позитивен резултат против затлъстяването, защищава от кардио-метаболични съдови болести и има противоракови свойства съгласно изследвания върху животни.
Реклама Кои системи в организма ни подтикват лютото или им работи удобно? И какви са възможните проблеми, които могат да се появят при чест банкет на люта и пикантна храна?
Съставките в пикантните храни могат да оказват помощ за понижаване на кръвното налягане, да поддържат контрола на тежестта и да усилят дълголетието. Пикантните храни обаче не са за всеки, изключително в случай че човек има проблеми с храносмилателната система.

Исторически пикантните храни са били известни със своите изгоди за здравето. В края на 2022 година интернационалните източници (в Molecular Nutrition & Food Research) разгласяват информация за изгодите от пикантните храни. Има данни, че лютата диета може даже да помогне на човек, с цел да живее по-дълго. Те се основават на изследвания, съгласно които хората, консумиращи пикантна храна съвсем всеки ден, имат 14% по-голям късмет да надживеят тези, които ядат люто по-рядко от един път седмично. Същото изследване твърди, че по-малка смъртност от злокачествени, сърдечни и респираторни болести се следи при феновете на пикантната храна.

Според последователен обзор, оповестен в Frontiers in Oncology през юли 2022 година, този тип диета води и до облекчение на болката и има противовъзпалителни свойства. Твърди се, че съединението " капсаицин " може да повлияе на невротрансмитерите, които изпращат сигнали за болежка към мозъка.

Пикантните храни могат да играят роля и в поддържането на по-нисък показател на телесно тегло, ускоряването на метаболизма и подобряването на микробиома на червата. Проучвания демонстрират, че лютата храна може да има и удобен резултат върху високото кръвно налягане. Но същият метаанализ откри връзка сред хората с най-високо равнище на консумация на пикантна храна и нараснало равнище на LDL, или " неприятен " холестерол.
Реклама
Потенциални дефекти са фактът, че може да се утежни стомашният рефлукс и хората, които прекалено употребяват люта храна, могат да имат храносмилателни проблеми.

Независимо дали киселинният рефлукс е непостоянен, или е налице гастроезофагеална рефлуксна болест - пикантната храна е прочут отключващ фактор. Потенциалът за храносмилателни странични резултати от пикантна храна не се лимитира до рефлукс. Установено е, че при болшинството от хората с улцерозен колит и болест на Крон пикантната храна е провокирала рецидив на признаците. Освен това, в случай че има синдром на раздразнените вътрешности (IBS), също би трябвало да се внимава с приема на пикантни храни, защото те също могат да влошат признаците ви.
Има ли здравна възбрана в степента на лютивина, която може да се приема?
Всеки организъм е друг, в това число когато става въпрос за пикантни храни. Някои хора може да са генетично предразположени и да имат по-висока приемливост към подправките, тъй като имат по-малко рецептори за капсаицин. Обратното също може да е правилно - някои хора се раждат с повече вкусови рецептори, тъй че изпитват по-силна реакция към по-малки количества подправки. Ако пикантната храна е провокирала киселини или неприятни стомашно-чревни странични резултати в предишното, тогава тя би трябвало да се заобикаля.

Пациенти, които страдат от гастрит и стомашно-чревни болести, също би трябвало да бъдат доста деликатни при потреблението на пикантни храни, защото те могат да обострят признаците на болестта, да доведат до ерозии, язви на стомаха или дванайсетопръстника, както и колит. Ако човек с болест на Крон е в ремисия да вземем за пример, то лютите храни биха могли да задействат болестта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР