Фотодокументалната изложба Строителите на Паметника на свободата, с която Националният

...
Фотодокументалната изложба Строителите на Паметника на свободата, с която Националният
Коментари Харесай

Експозиция за строителите на Паметника на свободата гостува в РИМ - Пловдив

Фотодокументалната галерия " Строителите на Паметника на свободата ", с която Националният парк-музей " Шипка-Бузлуджа " гостува в Регионалния исторически музей в Пловдив, се открива на 1 март в 18 ч., научи ДУМА от Северина Хубенова, организатор връзки с обществеността. Тя е отдадена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички през днешния ден назоваваме Паметник на свободата. 22 табла със фотоси и факсимилета на документи и преписка описват историята на градежа на монумента, компликациите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки точно на Балкана този най-български монумент. Други седем табла са отдадени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството. Изложбата показва и истински скици и чертежи, инструментите на занаятчия Пеньо Бомбето, както и Златната книга на Паметника на свободата.
По мотив Националния празник на България екипът на експозиция " Българско възобновление " към Регионалния исторически музей в Пловдив е подготвил за своите гости приятна изненада: занимателна викторина със специфични дарове за далите отговор вярно. Очакваме в празничния ден дребни и огромни да ни посетят и ревизират своите познания в региона на историята на Пловдив и най-много за Освобождението на България през 1878 година, оповестяват от музея.
Правила на играта: Всеки участник има право да изтегли от кутията по два въпроса. Ако отговори вярно на един от тях, получава за премия осведомителна листовка за Пловдив, джобен, настолен, стенен календар, тефтерче или планер. Ако отговори вярно и на двата въпроса, получава за подарък брошура за експозицията в къща " Георгиади ", в която ще се организира викторината (Старият град, ул. " Цанко Лавренов " 1, където е ситуирана експозицията " Българско възобновление " на РИМ - Пловдив). Входът на 3 март е безвъзмезден за всички.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР