Фото салон Пловдив се провежда за девета поредна година под

...
Фото салон Пловдив се провежда за девета поредна година под
Коментари Харесай

IX Международен фото салон ПЛОВДИВ

Фото салон Пловдив се организира за девета поредна година под патронажите на FIAP, HPS, НСФА и с обичайна поддръжка на община Пловдив. За нас е изключителна чест, че общината е #Заедно с нас от първото ни издание през 2014 година

Петчленно жури с ръководител Бранислав Бркич, MFIAP, HonEFIAP, EFIAP/s от Сърбия и  членове: Алла Соколова, ЕFIAP от Франция, Юлий Василев, EFIAP/b, Александър Иванов, EFIAP и Никифор Тодоров, EFIAP от България при започване на м. юни дефинира селекцията на салона, наградените фотографии и техните създатели.

В изданието участваха 267 създателя с общо 3374 фотографии от 33 страни във всички 6 раздела. За финалната селекция журито оцени 798 фотографии на 210 участника от 31 страни. С високият си професионализъм и опит, в последния ден екипа на журито дефинира всички награди.

Голямата вест за българската снимка, а в същото време и приятна изненада е, че Най-добър създател в салона, който получава – формалната значка на FIAP е Мирослав Момински, EFIAP/b, както и плакет за най-добре представилият се български създател. Плакетът „ Награда за най-хубаво присъединяване в салона “ от Фотографското общество на Гърция (HPS) пък оцени присъединяване на Явор Мичев, AFIAP. Двамата огромни български спечелили получиха всички свои награди на формалното разкриване на изложбата на 13 август 2022.

Най-високото отличие, Купата на IX МФС Пловдив 2022 е за снимка на Арун Моханраш от Англия, който завоюва и плакет за най-добре показал се задграничен създател (от организатора). Той участва на първата галерия на 13 август 2022 и получи персонално своите награди на формалното разкриване на галерия от IX Международен фото салон ПЛОВДИВ на пл. Римски стадион. Организаторите насърчиха с бистър плакет снимка на Мирослав Момински, EFIAP/b, който бе подгласника на огромната премия „ Купата на салона “.

Най-добрите фотографии завоюваха 190 самостоятелни награди, 11 награди (по статистика) за създатели и 2 за фото групи и клубове. Този богат награден фонд, отличи най-високо творбите на общо 100 създателя от 25 страни – от Аржентина, през страни от Европа, Азия, Африка, та чак до Нова Зеландия.

За нас е изключително прелестно, че към състезанието още веднъж имаше интерес за групово присъединяване – български и задгранични фотографски групи и клубове от Гърция, Иран, Индия, Китай, Русия, Франция и Южна Африка.

В предизвикването към млади създатели (16–21г.), оповестено за втора година, се включиха младежи от Южна Африка, Русия, Словения, Китай, Сърбия и България. Приятната изненада в тази самодейност е, че от младите фото създатели има създатели с награди. Плакетът за най-добре представилия се фото клуб, тази година е за клуб от Индия – India International Group, а плакета за клуба – подгласник е за Фокус фото клуб, Иран.

Общо 32 родни фото създатели завоюваха 73 награди, като 15 от тези награди са медали – 7 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медала.

С огромна горделивост можем да заявим, че родните създатели показаха почтено България. Техните произведения ще доближат до 33 страни, посредством печатния албум, който по правилник всеки участник в състезанието ще получи. От всички наградени български създатели, 11 участници (индивидуални и от група „ Фотографска задруга “ Пловдив) са от Пловдив и един от Асеновград – с общо 26 награди.
С най-вече награди бяха отличени фотографии на няколко български създателя: Мирослав Момински, EFIAP/s от Равда, Явор Мичев, AFIAP от Русе, Теодора Димитрова, EFIAP, Любомир Аргиров, AFIAP и Христо  Димитров от Пловдив и Ирина Стоилова от София. В изложбата са включени селекция от наградени фотографии на създателите.

В изложбата на Античен спектакъл, северен вход, гр. Пловдив ще бъдат показани с изключение на селекция от наградени фотографии и селекция от фотографии (останали във финалната селекция) на български създатели от София, Пловдив, Асеновград, Раковски, Шумен, Русе и Павликени. На всеки взел участие български създател в 9-ти МФС Пловдив 2022, който участва на откриването на изложбата ще бъде връчен каталог-албум от IX Международен фото салон ПЛОВДИВ 2022.

Изложба „ ИЗБРАНО “ от IX Международен фото салон ПЛОВДИВ 2022

Изложбата е част от програмата на Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022

Място: оградата на Античен спектакъл, северен вход, гр. Пловдив

Период: 18 септември – 3 октомври 2022

Откриване: 18,00 часа на 18 септември

ДОБРЕ ДОШЛИ!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР