Фосили на древни животни, намерени в Република Южна Африка (РЮА),

...
Фосили на древни животни, намерени в Република Южна Африка (РЮА),
Коментари Харесай

Най-масовото измиране в историята: Нови разкрития за историята на Земята

Фосили на антични животни, открити в Република Южна Африка (РЮА), разкриват нови детайлности от историята на Земята, заяви Ройтерс. 

Смята се, че засилена вулканична активност в Сибир предизвиква най-масовото измиране в историята - към 90 % от типовете изчезват преди 252 млн. години в края на пермския интервал. За разлика от унищожаването на динозаврите от метеорит преди преди 66 млн. години, измирането на типовете в интервала перм става последователно, с утежняване на изискванията на живот. 

Според учените фосилите, открити в РЮА, хвърлят нова светлина върху този геоложки интервал - в продължение на голям брой генерации един тип див звяр е мигрирал по света в опит да оцелее. Следи от този жанр животни - иностранцевии (Inostrancevia), са открити в Северозападна Русия, покрай Северния ледовит океан. Сега негови фосили са открити на територията на плантация в централната част на РЮА. 

Хищникът е бил с размерите на тигър, предходник на саблезъбите бозайници.

Откритието допуска, че иностранцевиите са напуснали мястото, откъдето произлизат, и минали към 12 хиляди км в продължение евентуално на стотици или хиляди години в границите на античния суперконтинент Пангея. Това е интервалът от историята на планетата, в който материците са свързани. 

" Този див звяр не е оживял дълго време ", сподели палеонтологът Крисчън Камерер от природонаучния музей в Северна Каролина. Той е водещ създател на проучването, оповестено в изданието " Кърънт Байолъджи ". Камерер акцентира, че освен иностранцевиите, само че и всички близки до тях типове са изчезнали по интервала на всеобщото измиране.

Няма типове, които да произлизат от тях, само че те са животни от огромната група на синапсидите, която включва и бозайниците, прибавя Камерер.

Иностранцевиите се назовават още протобозайници, защото съставляват композиция от влечуги и бозайници. Дължината им е била към 3-4 м, а размерите са били близки до тези на сибирския тигър. Черепът им е бил огромен и симетричен на тялото, само че продължен като на динозаврите, имали са и огромни кучешки зъби. Ако размерите на плячката са разрешавали, те са я поглъщали едновременно ", сподели Камерер. 

Тялото на иностранцевия не е било дълго и тясно като на влечуго. Животното обаче не е било изправено като бозайниците. Липсвала е типичната за бозайниците лицева мускулатура и не е произвеждало мляко. Нямаме отговор на въпроса дали са били космати, или не, споделя Камерер.

Масовото измиране на типовете е последвано от възхода на динозаврите през интервала триас. 

" Когато екосистемите са прекратени и опцията за лов е лимитирана, както и хабитатът, огромните хищници са диспропорционално наранени от измиране на фона на останалите типове ", споделя Камерер. 

Учените вършат паралел сред рецесията в интервала перм и актуалните климатични промени. " Видовете се сблъскват с влошени условия на живот поради световното стопляне. Те нямат избор - би трябвало да се приспособяват или да изчезнат. Постепенно типовете изчезват един по един ", сподели палеонтологът Пия Вилиети от Музея на Фийлд в Чикаго, която е съавтор на проучването. " За разлика от нашите прародители от интервала на перма ние имаме опция да създадем нещо, с цел да предотвратим подобен вид рецесия в екосистемата ".

Източник: Розалия Благоева/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР