Форумът за компютърни изкуства (Компютърно пространство“) се провежда 30 години

...
Форумът за компютърни изкуства (Компютърно пространство“) се провежда 30 години
Коментари Харесай

30-то юбилейно издание на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ 2018

Форумът за компютърни изкуства („ Компютърно пространство “) се организира 30 години и е най-голямото събитие за компютърни изкуства в Югоизточна Европа. Форумът се провежда от Студентското общество за компютърно изкуство /СОКИ/ в партньорство с редица организации и институции.

 exhibition_1 От 25-ти до 27-ми oктомври, в Центъра за просвета и спор „ Червената къща “ и Централния боен клуб се състоя фестивалната част на интернационалния конгрес за компютърни изкуства „ Компютърно пространство “, computerspace.org, където имаше серия от изложения на компютърна графика, анимация, интерактивни изкуства, електронна музика, семинари, демонстрации и връчване на премиите от конкурсната част. Посетителите имаха удоволствието да видят голям брой презентации, изнесени от специалисти в региона на цифровото изкуство на международно равнище. Форумът е некомерсиално събитие показващо международните трендове в региона на компютърните изкуства, с просветителна устременост към студенти, възпитаници, специалисти и актьори.

Основни акценти в тазгодишния фестивал са тематики като „ Предизвикателствата на 3D визуализацията “, „ Стари и нови медии “, „ 2D илюстрация и анимация “, „ Google гараж “, „ Био изкуство “, „ Разработване на цифрови арт планове “, „ Визуални резултати “ и показване на някои от плановете и създателите на състезанието Computer Space. По мотив 30-тото юбилейно издание на „ Компютърно пространство “ се провежда ретроспективна галерия на „Кравая“ в градинката пред НДК. В нея са показани някои от наградените планове от последните 5 години, както и информация за историята на самото събитие.

Посетителите на 30-тото издание на „ Компютърно пространство ” имаха шанса да прегледат голям брой изложения и да се включат в годишните семинари провеждани в Центъра за просвета и спор „ Червената къща ”. В изложбеното пространство беше показан плана Foxy days-компютърни графики на Кристина Стоянова, в който в границите на 101 дни тя е изработвала по една илюстрация на лисица с друг подтекст, определян от нейните фенове. В изложбата бяха показани 30 от тези 101 илюстрации. Изложени бяха 3D визуализации от студио REDVERTEX, като изображенията бяха с впечатляваща фотореалистичност. Интерактивните съоръжения на Лора Шопова от Националната художествена изложба и учениците от ТУЕС към ТУ-София Александър Петров, Петър Герасимов и Теодор Станишев освен забавляваха посетителите, само че и посочваха синтеза техника-наука-изкуство. Заедно с тях, Валентин Милев показва разнородни смарт играчки. Показани бяха и така наречен paper tablets, новаторски графични таблети на WACOM, както и системи за виртуална действителност. Някои от актуалните смарт играчки съдържат самообучаващи се логаритми и показват забележителна дарба за интеракция с хората.

И тази година семинарите провокираха огромен интерес измежду посетителите. Впечатляващи бяха презентациите за 3D визуализацията от Димитър Рашков, Кубрат Томов и Никай Рангелов от REDVERTEX. Млади, само че потвърдили се илюстратори като Йоана Викторова, Борислава Караджова и Николай Иванов описаха за нови планове, свързани с 2D илюстрация и анимация. Посетителите имаха шанса освен да слушат презентаторите, а и да беседват с тях и разискват проблеми. Интерес провокира уъркшопа за естетиката на фотографията, в който Ивайло Стоянов и Кеворк Ванлян срещнаха публиката с част от историята на фотографията и демонстрираха образци на някои модерни фотографи и техните бележити произведения. Семинарът на Гугъл Garage, воден от Илияна Бачева и Иван Апостолов беше извънредно потребен за всички, които желаят да основат положително онлайн наличие за своят бизнес или изкуство.

На идващият ден Валентин Велинов от Българска академия на науките срещна феновете с технологиите, които оказват помощ на учените да вършат виртуални дисекции на разнообразни растителни структури и по какъв начин био-образите могат да наподобяват като цифрови картини. Росен Петков, Боряна Савова и Иван-Асен Оведенски от Студентското общество за компютърно изкуство /СОКИ/, дружно със своите сътрудници от Националната професионална гимназия по полиграфия и снимка показаха новостите в така наречен мобилна (нискобюджетна) цифровизация на книги и плана Mobile Digitizing по стратегия Erasmus+. Разработката на интерактивни съоръжения бе показана от шефа на стратегия „ Дигитални изкуства ” към НХА Венелин Шурелов. Разработката на мобилни устройства и програмен продукт за тях бе коментирана от Виктор Кетипов, учител в ТУЕС. Марин Петков и сътрудници от MP-Studio показаха новостите в региона на 3D мапинга. Специалните образни резултати във филмите бяха атрактивно показани от Ангел Иванов от WorldWide FX. Известни интернационалните специалисти и актьори като Саша Гедет, Мете Болд и Седрик Фермонт от Германия, Маня Чирич от Сърбия, Йонас Бодингбауер и Тобиас Мико от Австрия, Никос Ставрополус от Гърция, Сенай Угурлу от Турция показаха положението на компютърните изкуства в България.

Третият ден на фестивалната част бе отдадена на церемонията по връчване на премиите на спечелилите от конкурсната част на „ Компютърно пространство ”. Победителите бяха определени от експертно жури от представители на университетския, артистичния и корпоративния бранш, като за премиите се състезаваха над 100 плана от над 15 страни. Наградите се връчиха от политици и специалисти в огромната зала на Централния боен клуб. В началото на церемонията ръководителят на организационния комитет Росен Петков показа историята на форума „ Компютърно пространство ” от 1989 година до наши дни, показвайки фрагменти от списания „ Млад конструктор ”, „ Графика с компютър ”, в. „ Младеж ” от интервала 1988 година – 1994 година, където Росен Петков е разпространявал компютърните изкуства и Форума. Бяха оповестени спечелилите в 8-те категории- компютърна графика, компютърна анимация, уеб-дизайн (с 4 под-категории), мобилни арт приложения и електронна музика. Награди връчиха доктор Тодор Чобанов, Заместник-кмет на Столична община, Биляна Генова, шеф на дирекция „ Култура ” на Столична община, Дончо Барбалов, Заместник-кмет на Столична община, Наталия Митева, програмен шеф „ Образование ” във Фондация „ Америка за България ”, Михаела Иванова от Постоянната комисия по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие към Общинския съвет, шефа на Национален студентски дом Христиан Даскалов, Росен Петков, ръководител на организационния комитет и на СОКИ, Георги Шарков, консултант по киберсигурност към Министерство на защитата и Владимир Джамбазов- композитор и член на журито.

В категория „ Компютърна графика ” премията взе Cover art/editorial ‘fishhead’- Georgios Dimitriou, Гърция, в категория „ Компютърна анимация ”- Branded dreams – the future of advertising- Thom Snels, Англия. Наградата за електронна музика получи Night study 3- Felipe Otondo, Канада. В категория „ Уеб-дизайн- изкуство, просвета и занимание ” бе отличен уеб страницата „ Пловдив- европейска столица на културата ”, в „ уеб дизайн- информация и медии ”- Icarus_thegame- Tobias Micko, в „ уеб дизайн- общество и институции ”- ННЕК ЮНЕСКО и специфична премия за Националното посланичество на студентските препоръки, в „ уеб-дизайн-технологии и пазар ”- Orsay- Georgi Vasilev, в „ мобилни арт приложения ”- Die entscheidung – “the decision ”- Jonas Bodingbauer.

Раздадени бяха и премиите на публиката, както и други специфични награди, които могат да се видят на уеб страницата на събитието.

Всеки може да прегледа до 05.11.2018 ретроспективната галерия „ 30 години „ Компютърно пространство ” ”, която се намира до „ Кравая ”, в парка на НДК. Форумът в част от Календара на културните събития на Столична община. Образователните семинари се провеждат с поддръжката на фондация „ Америка за България ”.
 Г-жа Биляна Генова- шеф на Дирекция “Култура ” на Столична община връчва награди на спечелилите в конкурсната част  господин Христиан Даскалов, шеф на Национален студентски дом, връчва награди на спечелилите в конкурсната част  Г-жа Михаела Иванова от Постоянната комисия по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие на Столична община връчва награди на спечелилите в конкурсната част  госпожа Наталия Митева- програмен шеф “Образование ” във Фондация “Америка за България ” връчва награди на спечелилите в конкурсната част  доктор Тодор Чобанов, Заместник-кмет на Столична община връчва награди на спечелилите в конкурсната част  Ретроспективна галерия в парка на НДК  Foxy days – галерия на Кристина Стоянова  bio_art_example  exhibition_2  exhibition_3
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР