Formula E, чието официално наименование е ABB FIA Formula E

...
Formula E, чието официално наименование е ABB FIA Formula E
Коментари Харесай

Четири факта, които трябва да знаете за Formula E преди началото на сезона

Formula E, чието публично название е ABB FIA Formula E World Championship, е еквивалент на Formula 1 за електрически коли. Серията е основана през 2011 година в Париж, а десетилетие по-късно, в средата на тази година, организацията показа концепцията за третото потомство спортни електрически коли. Това се случи по време на Monaco E-Prix, като тогава беше дадена поръчка за огромни промени във връзка с мощността и успеваемостта, когато новият вид коли излязат публично на пистата. Това би трябвало да се случи този сезон, а от Formula E са категиорични, че новото потомство електрически болиди ще бъде " най-ефективният спортен автомобил в света ".

Дали обаче това не е прекомерно висока поръчка? Първите задълбочени проби на автомобила от потомство три на Formula E се организираха предходната седмица във Валенсия - единствено месец преди началото на деветия сезон от конкуренцията в Мексико Сити. От Engadget показват четири неща, които всеки би трябвало да знае преди старта на сезона във Formula E.

Болидите от потомство три към момента не е доста по-бърз от този от предходните

Когато електрическите болиди от трето потомство бяха показани през април, един от главните маркетингови моменти, на които заложиха от Formula E, беше обвързван с това какъв брой по-бързи ще бъдат те. Това включваше оптималната скорост до 320 км/ч, като, несъмнено, скоростта зависи от редица фактори, в това число от пистата. Поне на хартия новите коли би трябвало да са доста по-бързи от представителите на предходното потомство. При първата подготвителна сесия във Валенсия обаче най-хубавото публично време е 1:26,096, което е по-бавно от най-бързата обиколка на тестванията от предходната година, когато на пистата се движат болидите от второ потомство - 1:25,763.

Тъй като колите от потомство три са по-леки и по-мощни със 100 kW, може да се чака, че времената за обиколка ще паднат по отношение на тези на предходното потомство. Според анализаторите тимовете към момента не са фиксирали настройките на болидите си и по-специално тези на гумите, с цел да се възползват изцяло от новите благоприятни условия.

Новите гуми са предизвикателство

През първите осем сезона Formula Е употребява гуми Michelin. От този сезон обаче сериите минават към Hankook. По-конкретно, минава се към по-устойчива примес, която подхожда на екологичните начинания на надпреварата. 30% от новите гуми са създадени от по-щадящи околната среда материали като натурален каучук. Предизвикателството за Hankook е освен да сътвори гуми, чието произвеждане е природосъобразно, само че и да усъвършенства сцеплението както на суха, по този начин и на мокра настилка, защото Formula Е употребява единствено един вид гуми, без значение от времето.

Според Autosport Hankook са тествали близо 80 разнообразни спецификации на смеси за гуми по време на етапа на създаване. Крайният резултат е гума, при която вътрешната страна е по-мека, а външната - по-твърда. Тази композиция може да играе значима роля за метода, по който тимовете преодоляват завоите на всяка писта.

Едно нещо е ясно - новите гуми Hankook са по-издръжливи от финалната спецификация на Michelin.

Проблеми, свързани с надеждността

Тестовете преди формалните предсезонни сесии във Валенсия демонстрират, че тимовете се сблъскват с разнообразни проблеми с болидите си. The Race оповестява, че някои тимове не са имали време да създадат предварителни настройки, с цел да се уверят, че главните им системи действат вярно. А главната причина за това е забавяне в доставката на части.

В резултат на това по време на тестовото съревнование тази седмица 8 от 22 автомобила се отдръпват преди края. Един от болидите пък даже не съумява да започва поради проблеми с батерията, а други два се приберат в бокса още на първата обиколка. И с цел да е цялостна картината, няколко други са се нуждаели от намеси, които не са разрешени по време на формалните стратове.

Двата най-големи казуса наподобява са с настройките на батериите на Williams Advanced Engineering и със спирачките. Engadget твърди, че Formula Е работи по вторична спирачна система, само че тя няма да е подготвена за началото на сезона.

Първото съревнование в Мексико Сити може да крие изненади

Като оставим настрани проблемите с батериите и спирачките, има редица други детайли, които основават опция за изненади по време на първия старт. За разлика от гладката писта във Валенсия, уличното трасе, на което ще се организира надпреварата в Мексико Сити, може да сътвори напълно разнообразни проблеми на тимовете.

Има и някои незнайни във връзка с формата на надпреварата, защото Formula Е възнамерява да тества наложително прекъсване за зареждане в някои надпревари през сезон 9. To би трябвало да даде на водачите краткотрайно нарастване на мощността. Организаторите настояват, че 30-секундното прекъсване може да достави 4 kWh сила за зареждане на " усъвършенствания " режим за придвижване, при който мощността на колите от трето потомство се усилва от 300 kW на 350 kW.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР