Формацията Правосъдие за всеки“ проведоха марш В защита на парламевтаризма

...
Формацията Правосъдие за всеки“ проведоха марш В защита на парламевтаризма
Коментари Харесай

„Протест на властта“: Манифестация за управляващата партия, като тези преди 89-та

Формацията „ Правосъдие за всеки “ организираха марш „ В отбрана на парламевтаризма и демокрацията “. Като съществена причина е, че в Народното събрание ще бъде прегледан вотът на съмнение към държавното управление на Кирил Петков. Една парламентарна процедура, записана в законите на страната ни и главен симптом за народна власт. Според премиера и министрите му обаче, това е опит да бъде свален от власт, което не било вярно. Ето и част от мненията по тематиката:  

Димитър Стоянов

От " Правосъдие за всеки " са оповестили марш " В отбрана на парламентаризма и народна власт ". На него участват и Георги Свиленски, и някогашният към този момент ръководител на Народното събрание Никола Минчев. И всякакви други лица от ръководещите. Едно на ръка какъв брой е необичайно (най-меката допустима дума) неправителствена организация да прави шествие в отбрана на държавното управление и ръководещите, само че пък имам няколко въпроса:

1. След като пазиме парламентаризма, отхвърляме ли обстоятелството, че промяната на ръководител на Народното събрание от парламентарно болшинство е нормална и напълно естествена парламентарна процедура?

2. След като пазиме парламентаризма, отхвърляме ли обстоятелството, че настояването на избор на съмнение към едно държавно управление от страна на политическата съпротива е нормална и напълно естествена парламентарна процедура?

3. След като пазиме парламентаризма, отхвърляме ли обстоятелството, че съществуването на политическа съпротива, която според Конституцията и ПОДНС може да употребява всички вероятни средства в границите на закона, с цел да смъкна едно държавно управление предварително, е нормална и напълно естествена парламентарна процедура?

Ако отхвърляме всичко това, то за какъв парламентаризъм приказваме? Всички гореизброени феномени са една напълно естествена част от парламентарния модел на ръководство. Всички гореизброени феномени се реализират напълно в границите на настоящата българска Конституция и по нищо не се разграничават от процедурите, които съществуват в конституциите на всички водещи демократични страни.

Същото може да се каже и за демокрацията. Защото парламентарната народна власт на първо място е господство на закона, разделяне на управляващите, съвместен надзор сред тях, процедурни гаранции и така нататък И всичко, което се случва още веднъж е в границите на настоящия парламентарен модел.

Разбирам революционния възторг на Кирил Петков и компания още веднъж да се разсънят през лятото на 2020 година, само че за разлика оттогава сега те са на власт.

Кирил Петков не е елементарен протестиращ, а е настоящият министър-председател на републиката. И това, че ще изкара няколко хиляди свои последователи на митинг не дава легитимност на неговите претенции. Ще припомня също по този начин, че неговото ръководство е резултат от една от най-ниските изборни интензивности в демократичната история на България, тъй че и тезата за подмяната на вота на гласоподавателите не устоя даже най-обща рецензия.

Въпросът със съществуването на неговото държавно управление и по-нататъшния му мандат ще се реши в Народното събрание, а не на друго място.

Кристиян Шкварек

Гледам сега Кирил Петков на микрофона пред Народното събрание, изнася героичен, протестни речи.

Опитвам се да схвана цялото мероприятие. В политологията няма такова нещо като митинг в поддръжка на държавно управление. По формулировка. Тогава то не е митинг и не се назовава по този начин. Има си точна дума, задоволително необятно наложена преди 1989-та:

Манифестация.

Вие не протестирате. Вие манифестирате в поддръжка на властта.

Вие не сте на митинг. Вие сте на държавна манифестация за ръководещата партия. Като тези преди 89-та.

Знам, че измежду демократичния, градски офисен планктон митингът е придобил религиозна форма. Той е тяхното вървене на черква или по-точно - на поклонение. Цялата градска общественост усеща своето политическо битуване през призмата на митинга, на смелата " битка със статуквото " и геройското хвърляне пред белият рейс на властта.

Днес, някак по инерция и инстинкт тази общественост се пробва да прожектира същата мистичност върху тъкмо противоположното. Върху конюнктурни митинги в поддръжка на другарите от партията и тези на власт. Манифестации, на които настоящи министър председател и вицепремиери изнасят речи пред събралите се приятели.

И по тази причина се получава толкоз смешно. Да се правиш на герой против статуквото, манифестирайки за статуквото. Борец против властта, минфестирайки за властта. За тези, които концентрираха на практика цялостната власт в страната преди половин година, а по-късно се изпокараха между тях. Онези, които сами се смъкват от власт, тъй като не можеха да се схванат по какъв начин да си разпределят едни кинти.

Опитите тази бутафория да бъде обрисувана като смела битка с мафията са тъкмо толкоз смешни, колкото бяха приказките за парапет, на който Петков в действителност се бил опирал. 

Стефан Ташев

ТВ камерите онлайн ще извадят очите на премиера, толкоз от близко го снимат, да не се види неуспеха на митинга и малобройността му. Реално митингът се управлява от НСО, тъй като гледаме единствено вратовете и гърбовете на държавните гардове.

Любо Огнянов

Бащата на Кирил Петков също е на митинга пред Народно събрание: Искам опрощение от поколението на моя наследник, тъй като тази борба ние трябваше да я водим, а аз отпътувах

Георг Георгиев

Най-важното, което разбрахме през днешния ден - #про100Киро се поддържа и е подготвен да стачкува за себе си!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР