Фондовите пазари и цената на петрола се успокоиха след първоначалния

...
Фондовите пазари и цената на петрола се успокоиха след първоначалния
Коментари Харесай

Пазарите се успокоиха след първоначалния шок от атаката на Иран

Фондовите пазари и цената на петрола се успокоиха след първичния потрес поради офанзивата на Иран против американски бази в Ирак във вторник през нощта. В началото на деня европейските показатели потънаха надълбоко в алената територия – същата реакция, която пазарите имаха и след убийството на иранския военачалник Касем Солеймани от Съединени американски щати предходната седмица. До средата на сесията обаче трите огромни показателя – DAX, CAC и FTSE се движат към нулата и малко над нея. Към 14:20 ч., немският показател DAX е нагоре с 0.25%. Във Франция CAC e в зелената територия с 0.1%, а във Англия FTSE се движи без смяна по отношение на края на вчерашната сесия. Общият европейски показател Stoxx сега е с 0.25% нагоре, откакто стартира сесията с 0.4% надолу.

В Съединени американски щати пазарите отварят в 17 ч. българско време, само че за момента придвижването на фючърсите демонстрира, че няма да има мощна отрицателна реакция поради опцията за война сред американските и иранските сили. В понеделник тържищата оттатък Океана завършиха деня в неприятно въодушевление, откакто Dow Jones загуби 0.4% от цената си, а S&P – 0.3%. Дори този резултат да се повтори и през днешния ден, придвижването на пазарите ще бъде счетено за относително умерено, поради събитията. Как ще се показват тържищата зависи и от това каква ще бъде реакцията на американското държавно управление. Президентът Доналд Тръмп към този момент разгласи, че ще направи публично изказване по-късно денем.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-тежкият удар към този миг наподобява понасят азиатските показатели. В Шанхай борсата завърши сесията с 1.3% надолу, а японският показател Nikkei - с близо 1.6% в отрицателната територия.

Петрол без драми

Цената на петрола се подвигна и този път след ескалациите в Близкия Изток, само че доста по-слабо, в сравнение с през предходната седмица, когато надмина цена от 70 $ за барел. Сега цената на брента пораства с 0.7% до 68.75 $ за барел.

" Иран отговори на дейностите на Съединени американски щати от предходната седмица посредством ракетни удари против американски бази в Ирак. Както постоянно имаше реакция от финансовите пазари, като петролът и златото подвигнаха цената си. Въпреки това, този отговор от страна на Иран беше предстоящ от вложителите и първичната реакция на пазарите беше пресилена ", разяснява Пол Донован, основен икономист в UBS в коментар до клиентите на банката.

" Ясно е, че пазарите ще чакат евентуална ответна реакция от Съединени американски щати ", разяснява Теуи Мависен, старши пазарен икономист в Rabobank. " Но също по този начин считам, че е очевидно, че и двете страни няма какво да завоюват от ескалация на спора. " Според Мависен, макар удара от страна на Иран и високото напрежение, реакциите " ще изоставен пазара " скоро, при положение, че няма спомагателна ескалация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР