Фондовете за градско развитие одобриха 10 проекта на обща стойност

...
Фондовете за градско развитие одобриха 10 проекта на обща стойност
Коментари Харесай

10 проекта са одобрени от фондовете за градско развитие

Фондовете за градско развиване утвърдиха 10 плана на обща стойност 33,4 млн. лева, от които 17,3 млн. лева са от Оперативна стратегия „ Региони в напредък ". Сред тях са планът за възобновяване на синагогата във Видин и превръщането й в туристически обект, градска зона на Плевен и други.

Това заяви през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова при откриването на конференцията „ Бизнесът и районите ", проведена от Българската стопанска камара и списание „ Икономист ".

С 369,7 млн. лева към Фонда на фондовете бяха основани три Фонда за градско развиване, които дружно с привлечените средства ръководят към 585 млн. лева Те могат да бъдат употребявани под формата на нисколихвени заеми и банкови гаранции в планове за възстановяване на градската среда в 39 града, в областта на туризма и културното завещание, подсети министърът.

Представители на българския бизнес могат да вземат участие като крайни получатели на кредитно финансиране за планове както в региона на спортната инфраструктура, зоните с капацитет за икономическо развиване, градската електромобилност и възстановяване на градската среда, по този начин и като сътрудници на общините в реализацията на ограничения в поддръжка на обекти на културното завещание.

Аврамова обърна внимание на удобните условия на този тип финансиране - усреднена рента по заемите под пазарната, до 20 години период за погасяване за планове за градско развиване и в областта на туризма, както и 15 година за планове за енергийна успеваемост. Има и гратисен интервал за главницата по финансирането, който е до 3 година за градско развиване и в областта на туризма и културното завещание и до година и половина за планове за енергийна успеваемост.

Регионалният министър подсети, че самодейността JESSICA, 66 млн. лева от която бяха от Оперативна стратегия „ Регионално развиване " 2007-2013 година, притегли четири пъти по-голямо частно финансиране. С финансовия инструмент са осъществени 40 плана и са разкрити над 600 нови работни места в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Сред най-значимите вложения с присъединяване на българския бизнес са строителството на цех за замразени тестени произведения в Пловдив, за аварийни елементи в зона с капацитет за икономическо развиване в Русе, реорганизация и покупка на ново съоръжение за лечебни заведения в София, строителството на спортните комплекси Арена Бургас и „ Зона Б-5-4 " в гр. София и доста други. Инициативата е отворена за кандидатстване за българския бизнес и локалните управляващи и към сегашния миг с небосвод до 2025 година

Нашите упования са, че с плануваното осъществяване на финансовите принадлежности ще се насърчат публично-частните партньорства за повишение на качеството на живот на хората и стимулиране на икономическата интензивност. Само с общи старания можем да реализираме положителни резултати и да допринесем за по-доброто бъдеще на българските градове и региони, като понижим разликите и спрем обезлюдяването, сподели Петя Аврамова в умозаключение.

Пред медии районният министър разяснява, че бизнесът основава работни места, а страната би трябвало да обезпечи икономическа непоклатимост и условия за неговото развиване. Бизнесът търси добра инфраструктура, тъй че нашите съществени старания са ориентирани към това Северна България да има автомагистрала и към обезпечаването на добра съгласуваност от Видин до Ботевград, добави тя.

Чрез публично-частно партньорство могат да бъдат осъществени планове, които да доведат до стопански напредък. Правителството работи за основаване на стопански зони в огромните градове на страната, които да развият както тях, по този начин и обитаемоте места в района, сподели още министърът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР