Фондовата борса в Москва започна отново работа, месец след като

...
Фондовата борса в Москва започна отново работа, месец след като
Коментари Харесай

Борсата в Москва най-накрая започна отново работа

Фондовата борса в Москва стартира още веднъж работа, месец откакто бе затворена на 25 февруари - ден след нашествието в Украйна. Рестартът бе маркиран с растеж на локалните акции и с опит за стабилизиране на рублата.

Все отново би трябвало да се има поради, че съветската централна банка към момента се тормози от борсовите играчи и по тази причина ограничи работното време до 14 ч. през днешния ден.

Широкият референтен локален показател MOEX, деноминиран в рубли, подскочи през днешния ден с 10%, с помощта на лекото покачване на другояче тотално сринатите акции на " Газпром ", " Сбербанк ", " Роснефт " и банката ВТБ (VTB Bank). Техните акции се търгуват до към 3 $ на парче.

Капиталовите конроли на ЦБР обаче остават в действие. Идеята им е да подсигуряват някаква фискална непоклатимост. Забранени са така наречен " къси продажби " и до момента в който на локалните (руските) вложители е позволено да търгуват релативно свободно, нерезидентите (чуждестранни) вложители не могат да вземат участие на пазара, показва " Файненшъл таймс ".

Нерезидентите пък към момента не могат да продават акции - нито в долари, нито в рубли. Също по този начин всичките средства, осъществени от продажбите на акции на Московската борса, ще би трябвало да останат в Русия.

Какво значи това? Че днешните растежи на борсата са меко казано " накриво огледало " и не би трябвало да се одобряват за чиста картина. Твърде евентуално е просто да е изтекла информацията, че МФ на РФ се готви да изкупува акции на закъсалите компании. За задачата са планувани към 12 милиарда $.

Капиталовият надзор и решението да се одобряват заплащания в рубли за газ от " вражески страни " пък стабилизира леко рублата до към 100 рубли за $, само че това е по-официалния курс на ЦБР. " На улицата " нещата са разнообразни.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР