Фондовата борса в Хонконг се намира под силен натиск от

...
Фондовата борса в Хонконг се намира под силен натиск от
Коментари Харесай

Преизбирането на Си срина борсата в Хонг Конг

Фондовата борса в Хонконг се намира под мощен напън от продажби, като показателят Hang Seng се намалява в края на търговията в понеделник с над 6% до най-ниско равнище от пролетта на 2009 година Това стана след новината, че китайският президент Си Цзинпин беше преизбран през уикенда за исторически трети петгодишен мандат отпред на ръководещата комунистическа партия на Китай, което значи, че през март следващата година той ще остане и отпред на страната, написа БНР.

Китайският фондов показател Shanghai Composite също се оказа под напън, бележейки спад с 2% към близо двумесечно дъно предвид на серията смесени данни за втората по мощ международна стопанска система.

Инвеститорите наподобяват загрижени след разбъркванията в китайското управление, откакто лоялни хора на Си Цзинпин ще заемат основни стопански постове, което може да форсира политическите стратегии, само че без никакви признаци за податливост към облекчение на COVID ограниченията в сраната, каквито упования имаше през последни дни.

Си Цзинпин не даде никакви признаци за проекти за смяна на строгата китайска тактика на " нулев COVID  “, която води до ограничавания за бизнеса и търговията. Той също по този начин уточни, че няма промени в политиките на обтегнати връзките с Вашингтон и с азиатските съседи на Китай.

Противно на очакванията, че Си Цзинпин ще изиска да реализира прочут баланс на фракционните сили в комунистическата партия, новаторски настроеният министър председател Ли Къцян и вицепремиерът Ван Ян изгубиха местата си в непрекъснатата комисия на Политбюрото от седем души. Вместо това Си го запълни със свои лични протежета, в това число шефа на партията в Пекин Цай Ци и шефа на партията в Шанхай Ли Цян. Последният подреди седмици на локдауни поради COVID -19 по-рано тази година в китайския финансов център макар опустошителното влияние на тези противоепидемични ограничения върху стопанската система. Сега се счита, че той ще стане идващият министър председател на Китай.

Разпродажбата на акции на китайската и на хонконгската тържища отразява страховете на вложителите, че едно по-мощно партийно управление от ден на ден ще дава приоритет на страната за сметка на частния бранш. Смекчаването на това обръщение ще бъде сложен ранен тест за новия стопански екип на Си Цзинпин, считат анализатори.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР