Фондация Нашите недоносени деца внесе в Министерство на здравеопазването проект

...
Фондация Нашите недоносени деца внесе в Министерство на здравеопазването проект
Коментари Харесай

Фондация иска дългосрочно проследяване на преждевременно родените деца

Фондация " Нашите недоносени деца " внесе в Министерство на здравеопазването план за дълготрайно следене на прибързано родените деца.

Всяка година в България се раждат повече от 6 000 недоносени деца , пишат от фондацията. За тяхното пълноценно развиване и възобновяване е нужна освен висококачествена неонатологична грижа в интервала на болничния им престой, само че и добре функционираща система за сложно следене на развиването им от медицински и експерти след изписването.

Според изследване на фондацията от февруари 2019 година 46.4% от родителите не са получили информация и график за нужните прегледи на детето след изписване в интервала на първата му година, а цели 84.7% не са получили информация по отношение на потребността от следене през втората година на детето.
 Не кувьози, а квалифицирани експерти трябвали на недоносените деца
Не кувьози, а квалифицирани експерти трябвали на недоносените деца

Фондация упорства за почтени условия на труд и за лекарите отвън София

От организацията откриват, че има потребност от национално одобрена стратегия , която да подсигурява провеждането на навременни съвещания и прегледи за недоносените деца от 0 до 7 години. Поради това деятелите са внесли план в Министерството на здравеопазването (МЗ).

Препоръките в плана са за реализиране на предварителна защита и ранно разкриване на евентуални болести или компликации в развиването на недоносените деца. " Това от своя страна, ще докара до по-ранното и навременно разкриване на положения, които адресирани в точния момент, биха могли да бъдат изцяло преодолени или последствията сведени до най-малко по този начин, че да не оказват значително въздействие върху качеството на живот на детето ", пишат от фондацията.

Проектът е подсилен от Българската асоциация по неонатология, Офис на Световната здравна организация (СЗО) в България, Национална мрежа за децата, както и координиран с Вера Рангелова - Директор " Програми за ранно детско развиване ", УНИЦЕФ България.

Препоръките в плана са основани на най-съвременните Европейски стандарти за грижа за здравето на новороденото, основани по самодейност на Европейската фондация за грижа за новородените EFCNI, взаимно с повече от 220 здравни специалисти от разнообразни области на детското здраве и развиване.
 Масово събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносени деца
Масово събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносени деца

" Капачки за бъдеще "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР