Фондация Антикорупционен фонд (АКФ) сигнализира Агенцията за държавна финансова инспекция

...
Фондация Антикорупционен фонд (АКФ) сигнализира Агенцията за държавна финансова инспекция
Коментари Харесай

Съмнения за злоупотреби разследват в общинско дружество в Благоевград

Фондация " Антикорупционен фонд " (АКФ) алармира Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) по отношение на подозрения за злоупотреби с обществени средства и спор на ползи в общинско сдружение " Благоевград инвест 2016 " ЕООД.

В интервала 2016-2017 компанията е раздала възнаграждения в размер на десетки хиляди лв. на чиновници от екипа на някогашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов.

Освен спомагателните заплащания по цивилен контракти и разноски от десетки хиляди за скъпа електронна техника, АКФ откри и подозрения за съществени нарушавания на Закона за публичните поръчки от страна на общинското сдружение.

" Надяваме се, че инспекцията на АДФИ ще отговори на въпроса на какво съображение " Благоевград инвест 2016 " е изплащало хонорари за услуги по НПЕЕ при неналичието на подписани контракти, " съобщи Бойко Станкушев, шеф на АКФ.

" Като се има поради, че сдружението е 100 % общинска благосъстоятелност, и злиза че през него общината е изплащала на определени свои чиновници суми над постоянните им месечни хонорари. Тези обстоятелства следва да се прегледат и от позиция на възможен спор на ползи ", добави той.

Разследването на фондацията стъпва на разбор на медийни изявления с данни от инспекция на активността на " Благоевград инвест 2016 ", предоставена от Румен Томов, определен за кмет на община Благоевград през 2019. Според направения от основния специалист в Община Благоевград отчет след привършване на инспекцията, за интервала 2016 — 2017 година членове на екипа на някогашния кмет господин Камбитов и чиновници, заемащи виновни длъжности в Община Благоевград, са получили спомагателни хонорари, общо възлизащи на 221 000 лева

Възложената инспекция сочи, че възнагражденията са за разнообразни типове услуги за осъществяване на Национална стратегия за енергийна успеваемост (НПЕЕ). Годишните доклади на сдружението, обаче, не съдържат данни за подписани контракти с компании по НПЕЕ.

Данни, оповестени в медийни изявления, демонстрират и несъразмерни и голословни разноски на обществени средства за първокласни електронни устройства. Така на някогашния зам.-кмет Христина Шопова за две години са предоставени мобилни телефони и таблети за над 16 300 лева Сумата надвишава 20 000 лева, в случай че се прибавят и устройствата, предоставени на шефа на Дирекция " Правно-нормативно обслужване и публични поръчки " Антония Методиева.

С още по-голямо терзание екипът на АКФ прегледа упоменати в отчета контракти, подписани от " Благоевград Инвест 2016 " с редица частни сдружения без да бъдат провеждани процедури по Закона за публичните поръчки (ЗОП). Такива са:
няколко контракта с " Екстра Колор " ЕООД за 2016 и 2017 година за поправки на детски ясли, градини и площадки, като изплатените по тях суми възлизат на 462 574 лева контракти за ремонт на две здания в региона на казармите в Благоевград, подписани през 2017 година с " Ърбън грийн " ЕООД на обща стойност 310 400 лева договорите за финансиране на концертите на музикален фестивал " Франкофоли " и БГ РАДИО за интервала 2017 - 2019 година на обща стойност 460 742 лева, сключвани единствено с две сдружения - " Стейдж Мастерс " ЕООД, получило общо 400 742 лева, и " Музикален център Икономов " ООД с изплатени 60 000 лева
За построяването на сцена за провеждането на концерт на БГ РАДИО, състоял се на 16.06.2017 година, на " Стейдж Мастерс " ЕООД е била платена сумата от 82 450 лева За построяването на сцена за провеждането на музикален фестивал " Франкофоли " на същото място ден по-късно на същата компания са изплатени 87 300 лева Тоест, за построяването на една и съща сцена, на едно и също място, от едно и също сдружение, в границите на два поредни дни са подписани два контракта, като общата им стойност е 169 750 лева

Друг притеснителен факт е, че професионалното осветяване и професионалното озвучаване на музикалния фестивал " Франкофоли " през 2019 година е предоставено два пъти на упоменатите сдружения. Това повтаряне на контракти и погашение на общински средства на избран кръг компании се показва от проверяващите като нормална процедура в активността на " Благоевград Инвест 2016 " ЕООД. Дружеството е сключвало контракти с компании без да търси разнообразни предложения и по този метод е предписание невъзможна свободната конкуренция.

" Настояваме АДФИ да реализира инспекция и надзор върху изразходваните обществени средства за активността на общинското сдружение " Благоевград Инвест 2016 " и да обърне изключително внимание на всички условия, будещи подозрения за голословни и несъразмерни разноски, липса на съответна отчетност и надзор от страна на общинска администрация , както и за други възможни нарушавания, " сподели господин Станкушев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР