Фондация Антикорупционен фонд - АКФ отправя предложения и критики до

...
Фондация Антикорупционен фонд - АКФ отправя предложения и критики до
Коментари Харесай

С Антикорупционният закон управляващите доминират дейността на новата структура

Фондация " Антикорупционен фонд " - АКФ насочва оферти и рецензии до Министъра на правораздаването Цецка Цачева, във връзка с оповестения за публично разискване план на Закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Законопроектът е следващият опит през последните три години за основаването на обединен антикорупционен орган. Основно несъгласие към оферти план е механичното съчетаване под една институционална конструкция (Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество) на прекомерно разнообразни по естеството си функционалности и действия - административно-наказващи, установителни, оперативно-издирвателни, аналитични и превантивни.

 Йотова разкритикува боричканията по антикорупционния закон
Йотова разкритикува боричканията по антикорупционния закон

Вицепрезидентът счита, че законът не трябва да бъде претупан

Предложената процедура за избор на ръководител и членове на комисията съдържа един изначален недостатък - избор с нормално болшинство от Народното събрание, което разрешава ръководещото болшинство да получи цялостна доминация в състава на органа .

За да се преодолее този недостиг са вероятни различни решения в две направления - Изборът да се прави с квалифицирано болшинство - 2/3 или 3/5 от всички народни представители - това допуска реализиране на висока степен на единодушие към претенденти, които имат безспорни професионални качества и интегритет, приети оттатък политическите разделения.

Както и изборът на членове да се прави от разнообразни конституционни органи - от Народно събрание, от президента и от Министерския съвет, каквато е практиката в други съществуващи органи (КОНПИ, КПУКИ, Комисия за отбрана от дискриминация). По този метод ще се подсигурява по- висока самостоятелност на органа от краткотрайната политическа обстановка.

Относно функционалностите по лишаване на нелегално добитото имущество, в оповестената цялостна оценка на въздействието на сегашния законопроект не се съдържа разбор, който да обосновава нуждата настоящата от 2012 година Комисия за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) да бъде обединена в една институционална конструкция с други органи. Нещо повече, от показаните данни може да се направи заключението, че КОНПИ има усъвършенствана успеваемост през последните години, съпоставено с предхождащите я сходни органи.

Остава открит въпросът, по какъв начин без цялостна следваща оценка на въздействието на активността на КОНПИ е взето политическото решение тя да се влее в новия антикорупционен орган. Също по този начин, следва да се означи, че в отчета на Европейска комисия по Механизма за съдействие и инспекция от януари 2017 година категорично се предлага да се премисли предлагането КОНПИ да бъде разформировано и обединено с други органи, което съгласно Европейска комисия може да понижи реализирана успеваемост до този миг.

Очевидно това не е направено от институциите, взели участие в правенето на законопроекта.

 За битка с корупцията президентът Радев привиква КСНС
За битка с корупцията президентът Радев привиква КСНС

Създаването на работещ модел за битка с корупцията

Трябва да се има поради, че в легалната формулировка от Допълнителните разпореждания за " доста противоречие " ( " размер на несъответствието сред имуществото и чистия приход, който надвишава 150 000 лева за целия проверяван интервал " ) размерът на сумата продължава да бъде прекомерно висок за българския стопански стандарт. По този метод се дава една самобитна прошка за обилни по мярка приходи, добити от противозаконна активност - средноаритметично тази сума е в двоен размер на месечната чиста междинна работназаплата за страната. О бщия размер на несъответствието за целия проверяван интервал следва да е не по-голям от 50 000 лева

По отношение на планувания автоматизъм в производството за започване на цялостна инспекция за определяне на нелегално добито имуществото на съображение установено противоречие в размер над 20 000 лева се открива опция за голословна принуда на жителите като не се зачита правото на отбрана против актовете на комисията.

Не е очакван законов механизъм откритото несъответсвие да бъде оспорено пред самостоятелния съд, преди да се стартира процедурата за цялостна инспекция за определяне на нелегално добито имущество.

 Вадят битката с корупцията от ДАНС
Вадят битката с корупцията от ДАНС

Агентите от ДАНС да са спокойни при прехвърлянето им в новата конструкция, настоя шефът на родното ФБР

Относно оперативно-издирвателните функционалности, препоръчаният в този момент за публично разискване нов законопроект се отличава от показания през 2016 година с присъединението към структурата на Комисията на профилирана дирекция от Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) за противопоставяне на корупцията измежду лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Във връзка с това е планувано органите на Комисията, да употребяват специфични разследващи средства при осъществяване на оперативно-издирвателна активност, както и доброволни сътрудници.

Упражняването на такива пълномощия от орган, на който са предоставени по едно и също време с това функционалности за инспекция на имуществените заявления, предварителна защита на спор на ползи и лишаване на нелегално добито имущество основава предпоставки за централизация на власт и вероятни злоупотреби с нея, засягащи достойнството, положителното име и правата на жителите.

Използването на СРС и други оперативно-издирвателни средства е по начало прерогатив на проверяващите органи и не следва да се уголемява до случаи, отвън задачите на наказателното произвеждане. Прекомерното разширение на опциите за превантивно потребление на СРС влиза в колизия с обезпечени съществени права и свободи на жителите.

 Българска социалистическа партия нямали морално право да претендират за битка с корупцията
Българска социалистическа партия нямали морално право да претендират за битка с корупцията

Филип Попов от Българска социалистическа партия: В техния законопроект не се предлага същинската битка с корупцията

От друга страна, потреблението на доброволни сътрудници без задоволително детайлна и прецизна законова уредба на този институт, основава опасности за създаване на мрежа от " информатори ", която да се употребява на напън към неуместни на властта лица (в политиката или бизнеса).

По отношение възлагането инспекцията за спора на ползи на чиновниците в администрациите, които не заемат висши държавни длъжности, на инспекторатите по член 46 от Закона за администрацията, препоръчаната уредба крие съществени опасности от злоупотреби.

Към този миг инспекторатите нямат построена експертиза за реализиране на инспекция на имуществените заявления и за спор на ползи. От друга страна, в доста институции е основана процедура инспекторатите да се употребяват за политически поръчки за премахване на неуместни чиновници.

Преди да се възложат на тези звена функционалности, които ще доведат до в допълнение съсредоточаване на власт и опция за злоупотреби, следва да се подсигурява интегритета на самите инспектори, които ще реализират тези функционалности.

Ето за какво е обосновано те също да бъдат подложени на инспекции за интегритет преди да стартират да реализират новите си функционалности, както и на периодически инспекции по-късно. Не са основани и гаранции против неизбежната демонстрация на спорна процедура по установявана на спор на ползи , като се има поради децентрализираното реализиране на инспекциите от разнообразни инспекторати, а също и от специфични комисии от чиновници.

Също по този начин, уредбата на новите пълномощия на инспекторатите не подхожда на стандартите на Закона за нормативните актове, защото в тази ситуация се касае за трайна материалноправна уредба на пълномощия, а не за краткотрайни връзки.

Създаването на нов антикорупционен орган не би постигнало поставените цели за противопоставяне на корупцията, в случай че не се съчетае с решителна промяна на прокуратурата като единствения орган, който управлява следствието и може да повдига и поддържа обвинявания против лицата, направили корупционни закононарушения.

Без съдържателна промяна по посока на повишение на потенциала и успеваемостта на прокуратурата, както и въвеждане на механизми за обществена отчетност на прокуратурата и на Главния прокурор , каквито са рекомендациите на Европейската комисия, не би могло да се чакат положителни резултати в противодействието на корупцията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР