Фондът на фондовете ще инвестира общо над 660 хил. лв.

...
Фондът на фондовете ще инвестира общо над 660 хил. лв.
Коментари Харесай

Фондът на фондовете влага над 660 хил. лева в стартиращи предприятия

Фондът на фондовете ще влага общо над 660 хиляди лева (около 340 хиляди евро) в шест започващи предприятия. Всяка от фирмите ще получи сред 50 хиляди и 100 хиляди евро обществен запас, с цел да форсира развиването си, оповестиха от Фонда.

Става дума за планове в областта на новите технологии и въвеждането на нововъведения като индустриално 3D принтиране, съвременни финансови технологии, аутсорсинг платформи, софтуерни артикули. Компаниите ще употребяват парите за разширение на сегашните и нахлуване на нови пазари, маркетинг и пазарно валидиране на своите концепции.

Инвестициите се правят през един от към този момент работещите на пазара фондове за ускорение и начално финансиране - "Иновейшън кепитъл фонд ". Структурата се ръководи от фонд мениджъра "Иновейшън кепитъл " и е подкрепена със средства от Оперативната стратегия "Иновации и конкурентоспособност " 2014-2020 година (ОПИК), съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване на Европейски Съюз. Фондът има за цел да увеличи вероятностите за оцеляване пред започващи компании със сериозен капацитет за напредък.
Фондовете за ускорение и начално финансиране, основани от Фонда на фондовете, съставляват инструмент за дялово и квазидялово вложение, посредством който се поддържат основаването и развиването на устойчиви бизнес модели и се развива предприемаческата екосистема в България, се припомня в прессъобщението. Средствата от ОПИК, заделени за финансовия инструмент, са 51.3 млн. евро (100.3 млн. лева.). От определените от Фонда фонд мениджъри се изисква да добавят обществения запас с частен капитал.

Към момента на пазара интензивно работят два фонда за ускорение и начално финансиране. Фонд мениджъри са "Иновейшън кепитъл " и "Ню вижън 3 ". Очаква се в околните дни да стартира капиталовият интервал и на третия подобен фонд, ръководен от "Витоша венчър партнърс ", разяснява Българска телеграфна агенция.

Ресурсът е напълно ориентиран към дребни и междинни предприятия в относително начален стадий от развиването си. Всяка новаторска концепция може да кандидатства в някой от тези фондове и да получи финансиране сред 15 хиляди и 1 млн. евро. Инвестиционният интервал е до края на 2023 година

Възможност за финансиране дава също Фондът за рисков капитал, основан от Фонда на фондовете. Негов фонд управител е "Морнингсайд хил ". От там бизнес начинанията с капацитет за напредък могат да получат финансиране сред 750 хиляди и 3,5 млн. евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР