Фондът на фондовете (ФнФ) и Главната дирекция Европейски фондове за

...
Фондът на фондовете (ФнФ) и Главната дирекция Европейски фондове за
Коментари Харесай

Фондът на фондовете ще управлява над 117 млн. лв. по новата научна програма към Министерството на иновациите

Фондът на фондовете (ФнФ) и Главната дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) подписаха Споразумение за финансиране. Средствата са обезпечени от Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 (ПНИИДИТ), съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР). Документът дава мандат на ФнФ да ръководи финансов запас по програмата в размер на 117 415 542 лева

Средствата за финансови принадлежности, предоставени на ФнФ посредством съглашението, са 97,84 млн. лева, а останалите 19,57 млн. лева са за безплатна финансова помощ, предоставена в композиция с финансови принадлежности в една интервенция.

Основна част от вложенията ще се насочат към поддръжка за спин-оф компании (такива, които трансформират нововъведенията в действителен продукт), започващи високотехнологични предприятия и компании, основани на знанието; основаване и развиване на индустриални старт-ъп системи, ориентирани към разрастване на научни проучвания и иновации; трансфер и комерсиализация на технологии; преобразяване на научни разработки в пазарно използвани артикули и технологии; разрастване и акселерация на започващи компании към развити промишлености и клъстери.

Съгласно подписаното съглашение, ФнФ ще структурира Фонд за софтуерен трансфер - характерен финансов инструмент, който ще обезпечава дялови и квази-дялови вложения (хибридната форма на финансиране сред дялов и дългов продукт) за подкрепяне на прехвърлянето на технологии в България. Инструментът ще поддържа развиването на капацитета в областите на Иновационната тактика за умна специализация 2021-2027 година, измежду които мехатроника и микроелектроника, осведомителни и информационни технологии, биоикономика и биотехнологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система и други

Планираните за осъществяване принадлежности по новия мандат са съобразени с дейностите и задачите по Приоритет 1 на ПНИИДИТ - „ Устойчиво развиване на българската научно-изследователска и иновационна екосистема “.

Припомняме, че на 16 февруари тази година беше подписано друго съглашение сред Фонда на фондовете и Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “, като ръководещ орган и по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 година Споразумението даде мандат на ФнФ да ръководи финансови принадлежности по новата стратегия за конкурентоспособност в размер на над 1,26 милиарда лева за вложение в създаване на нововъведения, започващи предприятия, внедряване и създаване на цифрови решения, оборотни средства, средства за закупуване на съоръжение. По него ще се осъществят и дългови принадлежности (заеми и гаранции) – един за енергийна успеваемост и един за кръгова стопанска система (подкрепа в региона на проектирането на продуктите, индустриалните процеси и ръководството на отпадъци).
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР