Фомалхаут е най-ярката звезда в съзвездието Южна риба и втората

...
Фомалхаут е най-ярката звезда в съзвездието Южна риба и втората
Коментари Харесай

“Джеймс Уеб“ засече нов астероиден пояс, който се формира около близка до нас звезда

Фомалхаут е най-ярката звезда в съзвездието Южна риба и втората най-ярка след Полукс, към която има планетарна система. Въпросната система обаче към момента не е изцяло приключена. Не знаем със 100-процентна сигурност дали тук има планети, само че едно е ясно – в региона на Фомалхаут кипят ужасно доста процеси. До момента учените са засичали конфликти, облаци и великански пояс, сходен на околозвездния Кайпер. Сега бе видян и нов астероиден пояс.

С помощта на инструмента MIRI на телескопа „ Джеймс Уеб “ откриватели съумяват да разплетат мистерията на вътрешния диск от парчета към Фомалхаут. Тази звезда се намира на 25 светлинни години от Земята и се е образувала преди към 440 млн. години. С други думи – сега ставаме очевидци на образуването на системата. Екипът е бил наясно с обстоятелството, че във вътрешния диск има прахуляк и дребни парчета. Те обаче не са имали визия дали астероидният пояс в нашата лична Слънчева система е негов еквивалент.

" Предполагахме, че това е съвсем еднакъв аналог на астероидния пояс на нашата Слънчева система, само че се оказа, че истината е малко по-различна ", споделя водещият създател доктор Андраш Гаспар от Университета на Аризона, Тусон, пред IFLScience. " Въпреки че вътрешният завършек на съставния елемент на топлия диск се намира в термично еквивалентна област, той се простира доста по-навън. Освен това научихме повече за вторична празнота в системата, което е доста завладяващо, защото подсказва за съществуването на ледена планета-гигант в системата на термично еквивалентно разстояние, на каквото е Нептун в нашата Слънчева система. "

Новите наблюдения допускат, че има разминаване сред този диск и оня, който прилича пояса на Кайпер и който е ситуиран по-далеч. Съществуват и облаци от прахуляк. По-рано единият от тях бе систематизиран по простъпка като планета. В сегашния труд обаче се приказва за втори „ огромен прашен облак “. Смята се, че към тази система към този момент са се образували планети, само че в близост има и доста планетоиди.

Част от нещата, които телескопът " Джеймс Уеб " съумява да разкрие. Източник: András Gáspár

Това е дейна система и даже най-малките разстройства, които планетите оказват върху пояса от парчета, могат да доведат до каскади от конфликти. И тогава се ражда облак прахуляк. Възможно е Слънчевата система да е минала през сходен интервал на неспокойна интензивност. Със сигурност има прилики.

" Едва в този момент започваме да разгадаваме системата. Изглежда, че обстановката тук към момента е динамична. Вътрешната зона, където кардинално се намират скалистите планети, продължава да е мистерия. Външните райони обаче наподобяват познати – тук откриваме доста аналози на следените свойства на Слънчевата система ", изяснява доктор Гаспар.

Въпреки че системата хвърля повече светлина върху зората на Слънчева система, Фомалхаут е доста друг от Слънцето. Тя е доста по-ярка и гореща звезда, което значи, че ще изгори нуклеарното си гориво по-бързо. Вече е изживяла към една трета от живота си. Остават ѝ към един милиард години, преди да се трансформира в червен колос.

" Докато тази планетарна система се успокои и вероятно разреши на живота да процъфти, централната звезда към този момент ще е изгорила нуклеарното си гориво и ще е завършила живота си ", споделя доктор Гаспар.

Изследването е оповестено в Nature Astronomy.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР