Фолклорни състави от 18 общини взеха участие в Националния събор

...
Фолклорни състави от 18 общини взеха участие в Националния събор
Коментари Харесай

Фолклорни състави от 18 общини участваха в Националния събор „От извора“ в Труд

Фолклорни сформира от 18 общини взеха присъединяване в Националния събор за достоверен фолклор „ От извора “ в село Труд. Събитието, което се организира за 21-ва поредна година, бе под егидата на кмета на Община „ Марица “ Димитър Иванов.
Прочетете още
Жителите на село Труд и самодейците посрещнаха с аплодисменти и обятия Иванов, който откри празника. Той насочи сърдечен привет към участниците и благодари за напъните, които поставят за съхраняването на българщината.

„ Вече е традиция всяка година при започване на септември село Труд да споделя посредством музика, танц и възобновени традиции българската национална еднаквост. Самодейците са гордостта на Община „ Марица “,  те са хората, които отделят от свободното си време и поставят неотклонен труд, с цел да опазят българските традиции. Обичаи, които ни карат да се усещаме горди, че сме българи, че България я има и които популяризират българското и родното в целия свят. Благодаря на НЧ „ Светлина – 1929 година “ в с. Труд, по тази причина че към този момент 21 години пази тази скъпа за идните генерации традиция, която съм сигурен, че ще продължи и през идващите десетилетия. Това ни кара да се гордеем се, че сме поданици на Община „ Марица “, уточни Димитър Иванов.

Той зарадва гостите и участниците, като оповести желанието си следващата година в с. Труд, редом със събора „ От извора “, да се състои и второто издание на „ Празника на лютеницата “, който започва тази година в с. Маноле.

„ Следващата година село Труд ще е хазаин на фестивала „ Празник на лютеницата “, на който положихме началото тази година в с. Маноле “, разгласи кметът на Община „ Марица “ и концепцията му завоюва ръкоплясканията на присъстващите.

„ Моето предпочитание е да съблюдаваме традициите и да сътворяваме нови, с които да се гордеем, че сме българи. Желая доста здраве и шанс на всички “, обърна се към десетките поданици и посетители на селото Димитър Иванов.

Участниците в събора пяха изворни и обработени песни, танцуваха хора от родните си места, свириха на гайди и изправяха неведнъж публиката на крайници. Аплодисментите след осъществяванията на участниците дълго не стихваха. Публиката се наслаждения на магията и хубостта на фолклорната музика от Тракия, Родопите, Шоплука, Карловско и доста други фолклорни райони.

Приветствие към участниците сервира и кметът на с. Труд Красимир Минков, а посетител бе заместник-кметът на Община „ Марица “ Николай Стаматов.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР