Фокусът на Русия в момента е върху западния й фронт,

...
Фокусът на Русия в момента е върху западния й фронт,
Коментари Харесай

Джордж Фрийдман: Русия запечатва южните си граници

Фокусът на Русия сега е върху западния й фронт, в Украйна и прилежащите страни. Има обаче различен фронт, който визира Русия: нейната южна граница, която минава през и през Кавказките планини. На юг от планините се намират Армения, Азербайджан и Грузия.

Планините пазят стратегически регион на Русия. Районът на северозапад от планините води до Азовско море и украинската граница покрай Донбас, която е била мощно оспорвана през годините.

На североизток е река Волга и историческият град Сталинград, в този момент наименуван Волгоград. Земята на север от планините е равна и от Астрахан до Крим има към 550 благи (885 километра).

Една офанзива против Русия от юг би имала съдбоносен резултат върху способността на Русия да води войната в Украйна и в дълготраен проект може да прекъсне сериозни реки като Волга и Дон. Следователно отбраната на Кавказ от навлизане на всевъзможни враждебни сили е жизненоважна.

За Русия е неотложно да проникне в Северен Кавказ. Тя е съвсем толкоз значима, колкото Украйна. От средата на 1990-те до 2000-те години Русия и Чечня водиха интензивна война, която беше детайл от възхода на Владимир Путин.

Победата на Русия оказа помощ да се оформи мисленето на Путин за граничните зони. Русия също води война с Грузия, която получи военна поддръжка от Съединени американски щати.

Наскоро Азербайджан изпрати сили да окупират зона сред себе си и Армения. Армения е относително бедна, до момента в който Азербайджан е богат на нефт.

Двете страни са враждебни една към друга от оповестяването на независимостта си, като напрежението е фокусирано върху Нагорни Карабах, дребен район с етническо арменско население, само че публично част от Азербайджан. Стратегическите ползи са неразбираеми, само че политическият въпрос е натоварен.

В исторически проект Русия поддържа Армения, даже когато се пробва да посредничи. Това се е трансформирало. Американците навлязоха в района – първо като поддържаха Грузия, а по-късно поддържайки деликатни (и от двете страни) връзки с Азербайджан, само че постоянно спазвайки отдалеченост от Армения.

Но преди няколко години беше определено ново арменско държавно управление, което беше внимателно към руснаците. В хода на войната в Украйна Съединени американски щати взеха решение да влязат в доста по-тесни връзки с Армения, която приветства американците като контраст на Азербайджан.

Но откакто Русия към този момент не е опасност, а Съединените щати нямат задоволително военна мощ в района, Азербайджан окупира Нагорни Карабах.

Това не трансформира действителността на място, само че демонстрира, че се заражда равнище на напрежение и даже спор. Руснаците разполагат със обилни мироопазващи сили в района, които са тихи, само че евентуално биха могли да работят против Армения или, с подкрепления, да съживят грузинската война.

Армения няма различен избор с изключение на да договаря за договорка с руснаците или да се обърне към американците. Нито един от двата избора не би я успокоил.

Съединените щати желаят да продължат да държат прочут потенциал в региона, с цел да заплашат да обхванат в Северен Кавказ, което би било рискова и малко евентуална маневра. Руснаците не отхвърлят желанието на американците да създадат рисковото и малко евентуалното.

В Украйна бушува война и Съединени американски щати могат да употребяват друга карта в договарянията с руснаците. На хартия това е отлична концепция, само че в реалност е много луда. Така че въпросът в този момент е дали Грузия е подготвена да се сближи със Съединените щати в подмяна на военна помощ и дали Азербайджан желае по същата причина.

Но защото Азербайджан и Русия наподобяват ненадейно свързани, това няма да се случи. Русия наподобява е осигурила Кавказ и е трансформирала малко евентуалното в немислимо. Съединени американски щати имат Армения, което не им дава огромно доверие. Затова Русия към този момент запечата южната си граница.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР