Фобос е по-големият и на по-близка орбита спътник на Марс.

...
Фобос е по-големият и на по-близка орбита спътник на Марс.
Коментари Харесай

Големият спътник на Марс - Фобос - пада към планетата

Фобос е по-големият и на по-близка орбита сателит на Марс. Той носи името на бога на страха от древногръцката митология Фобос, наследник на господ Арес и брат на господ Деймос. Фобос е на най-ниска орбита от всички други спътници в Слънчевата система — на 6000 километра над повърхността на Марс.

По-големият сателит на Марс, последователно се доближава към своята планета. Въпреки обстоятелството, че Червената планета е била проучвана в продължение на доста години, ние към момента знаем прекомерно малко за луната на Марс - Фобос. Много от детайлите, свързани със сателит, остават мистерия за учените.

Фобос наподобява като един огромен картоф. Неговият диаметър е 22,2 километра.

Орбитата му е под границата на Рош и спътника не се унищожава единствено поради плътността си. Такова разположение на орбитата води до това, че от Фобос се откъсват скали, оставяйки след себе си бразди в пустотата. Приливното въздействие на Марс последователно забавя придвижването на Фобос и в бъдеще ще докара до рухването му на планетата. Според изчисленията, това ще стане след 11 милиона години. На всеки 100 години, Фобос се доближава към Марс с 9 сантиметра. На Фобос има кратери, най-големият от които се назовава " Стикни ".

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР