Физици от ЦЕРН откриха, че антиматерията наистина пада надолу. Звучи

...
Физици от ЦЕРН откриха, че антиматерията наистина пада надолу. Звучи
Коментари Харесай

Физици откриха, че антиматерията наистина „пада надолу“

Физици от ЦЕРН откриха, че антиматерията в действителност " пада надолу ". Звучи явно, само че до момента учените не знаеха дали гравитацията работи еднообразно върху материята и антиматерията.

Антиматерията е сходна на материята, само че частиците на антиматерията имат противопоставен електрически заряд. Всеки път, когато парченце и античастица се срещнат, те се унищожават взаимно (анихилират).

За наше благополучие антиматерията е извънредно рядка във Вселената, само че никой не знае за какво има толкоз малко от нея. Големият гърмеж би трябвало да е породил равни количества материя и антиматерия, което би довело до анихилация на цялото наличие на Вселената преди милиарди години.

Фактът, че в този момент сме живи, подсказва, че някакъв незнаен фактор е основал дисбаланс.

Именно по тази причина физиците деликатно учат антиматерията и се пробват да схванат дали има някакви други разлики сред нея и елементарната материя, разнообразни от заряда, които биха могли да обяснят несъответствието. Стандартният модел споделя, че не би трябвало да има други разлики, тъй че в случай че учените намерят нещо, това може да открие напълно нова физика.

Учени накараха времето да потече по едно и също време напред и обратно

За проучване на антиматерията е належащо връщането към основите. Учените стартират да задават „ елементарни “ въпроси – отличават ли се най-основните характерности на материята и антиматерията?

Например всеки детайл гълтам и излъчва разнообразни дължини на вълната на светлината, което значи, че има набор на лъчение. Антиматерията би трябвало да има същия набор като материята. Това било допустимо да се ревизира и удостовери едвам през 2016 година - учени от ЦЕРН ревизирали, че антиводородът има същия набор като водорода.

Реакцията на антиматерията на гравитацията е един подобен „ елементарен “ въпрос, който лишил години за проучване. Предполага се, че антиматерията реагира на гравитацията по същия метод като нормалната материя, само че има дребен късмет това да не е по този начин. В подобен случай антиматерията би трябвало да " пада нагоре ".

Тъмната материя може да се крие в сърцето на антични черни дупки

За да ревизират тази концепция, учените сложили антипротони и негативно заредени водородни йони в капан на Пенинг - електромагнитен капан със статично магнитно поле, което кара частиците да се движат по циклична траектория. Измервайки тяхната периодичност, учените могат да изчислят съотношението на заряд към маса. Това съответствие би трябвало да бъде еднообразно за частиците материя и антиматерия, а всички разлики ще се изясняват с разликите във взаимоотношението им с гравитацията.

И, несъмнено, екипът открил, че материята и антиматерията реагират на гравитацията еднообразно. Или най-малко в рамките на грешката на опита, който бил четири пъти по-точен от предходните опити, настоявам самите учени.

Изследването е оповестено в списание Nature.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР