Физици от САЩ за първи път са измерили спектъра на

...
Физици от САЩ за първи път са измерили спектъра на
Коментари Харесай

Още няма следи от новата физика


Физици от Съединени американски щати за първи път са измерили спектъра на фотони, зараждащи при разпада на неутрони, и не са разкрили разминаване със Стандартния модел. Това стеснява полето на търсене на „ новата физика “, излиза наяве от публикация, оповестена в изданието Physical Review Letters.

„ Не чакахме да забележим нищо извънредно, просто искахме да проверим предсказанията на квантовата електродинамика на такова равнище, на което по-рано никой не е провеждал сходни опити.

Всички емпирични данни подхождат на стойностите, получени посредством квантовата електродинамика, теоретичните калкулации по спектъра на фотоните и резултатите от измерванията пасват съвсем идеално, а ние успяхме по-точно да определим какъв брой постоянно неутроните излъчват фотони с ниски и високи сили “, споделя Джеф Нико (Jeff Nico) от Националния институт по стандарти и технологии на Съединени американски щати (NIST).

Неутроните – електрически неутрални частици – дружно с протоните сформират основата на всички атоми във Вселената. За разлика от протоните неутроните са постоянни в „ единично “ положение и те нормално се разпадат 15 минути след раждането, трансформирайки се в протон и изпускайки електрон и антинеутрино.

Този електрон се движи с съвсем светлинна скорост и неговото закъснение постоянно води до такава степен, че той изпуска фотон с висока сила. Енергията, която ще има този фотон, от дълго време интересува физиците, само че до момента никой не е провеждал измервания заради сложността и ниската сензитивност на уредите.

Нико и сътрудниците му са преодолели тези проблеми, създавайки апаратура, която им разрешила да замерват силата на фотоните в техните спектрални характерности благодарение на система от магнитни бобини, насочващи потоците на частиците светлина от разпадащите се неутрони към светочувствителни детектори.

Според учените общо те са съумели да фиксират разпад на повече от 22 милиона неутрони и раждането на подобен брой електрони и фотони, чиято сила е била от 14 килоелектронволта до 782 килоелектроволта. Това разрешило на Нико и сътрудниците му да измерят честотата на изпускането на разнообразни видове фотони при разпада на неутрони с неточност, която не надвишава 5%.

Подобен индикатор е два пъти по-висок, в сравнение с е постиган в предходните години (грешката при измерванията превишавала 10%), само че това към момента не е задоволително, с цел да се приказва с убеденост, че разпадите на неутроните изцяло подхождат на Стандартния модел.

Както отбелязва Нико, в близко време NIST ще се опита да доближи равнище от 1%, което ще разреши да се получи финален отговор на въпроса, крие ли се новата физика в разпада на неутроните.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР