Физици от Съединените щати откриха, че самоделно изработените маски от

...
Физици от Съединените щати откриха, че самоделно изработените маски от
Коментари Харесай

Учени: Самоделните двуслойни маски задържат от 80 до 99% от аерозолните частици

Физици от Съединените щати откриха, че самоделно направените маски от два пласта плат от разнообразни типове, да вземем за пример памук и коприна, улавят от 80 до 99% от аерозолните частици. Те съвсем не отстъпват по успеваемост на защитните маски от клас N95, които се предлагат за медицински личен състав. Резултатите от работата на физиците разгласява научното списание ACS Nano, представени от БГНЕС.
" Нашите опити демонстрираха, че комбинации от разнообразни тъкани, да вземем за пример, плътна памучна тъкан, както и коприна и шифон или фланел, защищават добре от капчици с разнообразни размери. Важно е обаче да се разбере, че всевъзможни дупки в маската и области на свободен контакт сред маската и лицето фрапантно понижават успеваемостта с 50% или повече % ", пишат учените. 
От самото начало на новия вид коронавирусна зараза в Китай специалистите от Световната здравна организация, както и доста интернационалните специалисти в региона на епидемиологията, бяха доста скептично настроени към стандартните хирургически маски за попречване на коронавирусната зараза. Първоначално лекарите имаха вяра, че вирусът се популяризира основно по въздушно-капков път. В този случай размерът на капчиците е толкоз дребен, че те могат свободно да обхванат през тъканите на елементарни маски, степента на отбрана на които подхожда на вида FFP3 и по-висока.
По-късно учените откриха, че даже елементарни хирургически маски могат доста да забавят разпространяването на SARS-CoV-2, както и доста други патогени. Резултатите от сходни опити, както и други съображения, накараха специалистите от СЗО и здравните отдели на Съединени американски щати и няколко други страни да предлагат респираторни маски и даже да ушият домашни маски, с цел да се предпазят от новия вид коронавирусна зараза.
Физиците от Националната лаборатория в Орегон се пробваха да открият кои материали са най-подходящи за такива маски, както и за производството на персонални защитни средства в промишлен мащаб. За задачата учените сътвориха специфична аерозолна апаратура, която създава микрокапки от течност и части твърда материя с разнообразни размери, започвайки от няколко микрона и завършвайки с най-малките аерозоли, чийто диаметър на обособени частици е няколко десетки нанометра. За да работят с това устройство, учените направиха няколко прототипа на домашно приготвени маски, които се състояха от един и няколко пласта плат. Част от маските е направена от един тип материал, до момента в който други учени са я конструирали от разнообразни материи. " Бомбардирайки " всяка такава маска с поток от аерозоли, учените пресметнаха броя на частиците, които съумяват да преминат през тях.
Експериментите демонстрираха, че еднослойните маски се оправят много едва с тази задача. Те изцяло спрели някои типове аерозоли, само че в това време пропуснали частици с други размери. Многослойните структури от съвсем всички типове тъкани, с които физиците са работили, се оправят с тази задача доста по-добре.
По-специално, успеваемостта на пречистване при тях в никакъв случай не е била по-ниска от 80%, а някои комбинации от материали, по-специално коприна и плътна памучна тъкан, доближават 99%. В това отношение, както заключават учените, те не са по-ниско ефикасни от индустриалните и медицинските респираторни маски, което е значимо за коронавирусната зараза. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР