Физици от Женевския университет в Швейцария са разработили план, чрез

...
Физици от Женевския университет в Швейцария са разработили план, чрез
Коментари Харесай

За първи път ще видим квантово заплитане с очите си

Физици от Женевския университет в Швейцария са създали проект, посредством който с наличните сега технологии ще бъдем способни да виждаме квантовото усложнение даже с невъоръжено око.

Валентина Виволи (Valentina Vivoli) и екипът ѝ от Женевския университет са създали опит, който ще разреши на човешкото око да следи директно квантово усложнение. За първи път ще имаме опцията да отговорим на забавния въпрос дали човешките същества могат да виждат квантови резултати.

За да създадат наблюдаването на квантово усложнение допустимо, физиците почнали от основите – човешкото око. То съставлява фотонен детектор, тъй че на доктрина е допустимо човешкото око да взе участие в опит за засичане на квантово усложнение. В сходни опити вземат участие няколко двойки заплетени фотони, които се изпращат към фотодетектор; повтарянето на процеса няколко пъти позвовлява да се дефинира дали в действителност има усложнение.

Това наподобява много елементарно, само че не е. Въпреки че нашите очи са артикул от съвсем един милион години еволюция, те просто не са способни да виждат единични фотони. Всяка светлочувствителна „ пръчица “ в ретината би трябвало да бъде подтиквана от доста фотони, с цел да се отключи процесът на същинско засичане. Смята се, че човешкото око е способно да вижда светлина, в случай че фотоните са най-малко седем. Обикновено очите ни регистрират светлината, когато фотоните са стотици или хиляди.

  • Квантово усложнение потвърди, че времето е илюзорно

Но даже и при хиляди фотони, очите ни не се считат за ефикасни фотодетектори. Съвременните принадлежности в лабораториите имат успеваемост над 90%, до момента в който успеваемостта на окото е единствено 8%. Това е голяма спънка в опитите на учените да видят с очите си квантово усложнение.

Освен неефективността на очите ни, проблем основава и наличната технология. Физиците са способни да заплитат до към шест атома едновременно, а даже и това се реализира извънредно мъчно.

Става явно, че единственият метод да забележим фотонно усложнение със личните се очи, е да усилим резултата на индивидуален безизходен фотон, само че би трябвало да сме сигурни, че в това време не разрушаваме самото усложнение.

Виволи и екипът ѝ настояват, че са разкрили метод, по който да усилват резултата на индивидуален безизходен фотон в доста фотони, които очите ни ще са способни да видят. Методът се назовава „ развой по изместване “ (displacement operation) и простичко казано съставлява интерференция сред два квантови обекта, тъй че етапа на единия да се трансформира от другия.

  • Компютър сънува луди квантови опити

За да стане това, би трябвало да се употребява разделител на лъчи. Лъч от кохерентни лазерни фотони се насочва към разделителя, минава през него, само че смяна във етапа, го кара да се отрази. Ако бъде прибавен втори лазерен лъч, той ще промени етапа на първия, отразявайки го още веднъж, вместо да го насочи през разделителя. По този метод вторият лъч управлява дали първият ще се отрази или не.

Според Виволи технологията, нужна за този опит, е налична. Според физиците тяхната работа „ безапелационно показва опцията да се осъществя първият опит, в който квантово усложнение е следено от човешко око “.

  • Квантово усложнение е източник на холографското пространство

Остава единствено опитът да бъде изработен и да се види дали теорията работи в действителност. А през това време ние ще чакаме с неспокойствие опцията да можем безусловно да надникнем в странния свят на квантовата физика.

Futurism

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР