Физик, анатом, математик, изобретател и художник, създател на науката хидравлика,

...
Физик, анатом, математик, изобретател и художник, създател на науката хидравлика,
Коментари Харесай

Душата е творението на Бога ╫ Леонардо да ВИНЧИ за вярата си в Бог

Физик, анатом, математик, откривател и художник, основател на науката хидравлика, Леонардо да Винчи (1452 ~ 1519) е един от най-гениалните изобретатели на всички времена. Той е изобретил подводницата, самолета, парашута, хеликоптера и мн. др. 

(Saint John the Baptist by Leonardo da Vinci, completed from 1513 to 1516)

1. „ Подчинявам се на Тебе, Боже, на първо място поради любовта, която аз – с целия си разсъдък – би следвало да Ти даря и в същото време поради това, че Ти си всемогъщ стопанин на нашия живот. ” 
(LEONARDO DA VINCI, “The Notebooks of Leonardo da Vinci ”, New York, Dover Publications, 1970, № 1132). 

2. „ Както Бог е сътворил индивида по Свой облик и сходство, по този начин и художникът основава своите картини, които постоянно носят отпечатъка на създателя, който ги е основал. ” 
(ДА ВИНЧИ, представен в Nardini 1999, 31). 

3. „ Вие мислите, че тялото е едно прелестно създание. Но в реалност то е нищо спрямо душата, която го обитава. Душата е творението на Бога. ”
(ДА ВИНЧИ, представен в Caputo 2000, 8).

4. „ Лъжата е нещо толкоз злокобно, че даже в случай че посредством нея възхваляваме Божествените неща, тя би лишила част от славата на Бога. А истината е толкоз съвършена, че в случай че посредством нея възхваляваме даже и дребните неща, те стават величествени и прелестни. ” 
(DA VINCI 1970, № 1168).

* От антологията „ 50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога ”, съставител Тихомир Димитров, Рекламно-издателска организация “Спектра ”, Варна

Изображения: Portrait by Leonardo's pupil Francesco Melzi, c. 1510, en.wikipedia.org; Saint John the Baptist by Leonardo da Vinci, completed from 1513 to 1516, en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР