Физическото възпитание, българският и математиката се срещнаха вчера на стълбите

...
Физическото възпитание, българският и математиката се срещнаха вчера на стълбите
Коментари Харесай

В Деня без асансьори: Да спортуваш и в час по математика СНИ...

Физическото образование, българският и математиката се срещнаха през вчерашния ден на стълбите на СУ „ Христо Г. Данов “. И станаха първи другари.

Хлапета тичаха нагоре и надолу, дори през стъпало-две, носиха щафетно букви, редиха изречения и най-после даже попяха. Със занимателните игри школото раздвижи всички и означи Деня без асансьори.



Датата 28 април по традиция насочва посланието за повече физическа интензивност – изключително настоящо след месеците на онлайн образование и заседяване на бюрото пред екрана. Според новите насоки на Световната здравна организация, възрастните е добре да упражняват умерена физическа до интензивна аеробна интензивност най-малко 150-300 минути на седмица, а децата – приблизително по 1 час дневно.





Без да е чувал за тези стандарти, Йоан от 1. В се втурна по стълбите с картонена писмен знак в ръка – да я съобщи на идващия пост Мартин, той пък на Зара и по този начин още два етажа нагоре. На третия техни съученици разпънаха въже, на което всяка от разбърканите букви, които класната Ирина Стоева раздаваше на старта, трябваше да заеме своето място в писмеността.



Алев получи виновната задача да държи от едната страна и пропусна тичането, само че другояче обича да играе с топка в междучасията на двора. Зара пък е почитател на гоненицата и около нея се оказа с добър тренинг за вчерашното катерене – 25 стъпала, площадка, и още 25 сред всеки два етажа.



С ненаситност се включи и Мартин, въпреки че повече обича да играе футбол. „ И буквите са хубави. А най-голямото благосъстояние е здравето “, научил първолакът от началото на образователната година.



Класната Ирина Стоева е удовлетворена, че децата не се задържат на едно място. В тази възраст всичките им игри са с бягане. „ Като пораснат, може да забавят темпото. Но чак като трансферират 50 година “, майтапи се тя.





Докато 1. Б си подреди буквите на последния етаж, 2. Б загря за втората серия. Децата се разделиха на два тима и също взеха стъпалата на тичешком – да съберат разпръснати букви, с които след това да сглобят мотото на Деня без асансьори: „ Движи се, бъди здрав! “.





Повече поддръжка от трибуните на кое да е съревнование получи спортната игра на 1. Б. В нея учителят Георги Петров, който преподава математика и физическо, и колежката му по български Ани Вълчева съчетаха езикови задания, програмиране, спорт и музика. Получи се цялостният STEAM профил, към който се стреми сега просветителната система, обединявайки точните науки и изкуствата.

Два тима застанаха на най-горното ходило, а всеки състезател трябваше да изтича до долу, където го чакаше табло с разбъркани срички и електронна пчеличка върху него. „ Умната “ машинка се движи по команда на децата през бутон на гърба й. Задавайки какъв брой " стъпки " в коя посока да направи, те пък основават най-прости модели за програмиране. Щом се получи цялата фраза на таблото, се оказа, че е част от разпявката „ Качвам се по стълба и надолу слизам “. И остана единствено 1. Б заедно да я изпее.



Вместо да си подават палка като при елементарните бегачи, първолаците си предаваха топка и микрофон, а предметите дадоха и имената на тимовете им.

Мит е, че днешните деца стоят единствено на телефоните, счита Георги Петров. В СУ „ Христо Г. Данов “ е неразрешено да се носят апарати в начален курс, само че и не липсват на учениците, твърди той. Забелязал е, че доста се движат, изключително когато те вземат решение по какъв начин.



Затова и в часовете по физическо заобикаля да ги строява дори за разгрявката и да демонстрира общоприети извършения. Това незабавно прави присъединяване официално и провокира опозиция. Друго е обаче, когато увлече децата в спортна игра. Хем прави наложителното снемане на индикаторите за физическа правоспособност, хем на тях им е занимателно и са по-активни. Понякога се изненадва по какъв начин сами си измислят ролеви игри и се вживяват, без даже да знаят, че възрастните по този начин ги назовават. А през тях се учи най-добре.



Много е неприятна диференциацията на предметите в учебно заведение, споделя учителят по математика и физическо. Затова в СУ „ Христо Г. Данов “ търсят метод за интегриран метод. Така било и в Деня на Земята, и в Деня на преработването, когато щафетни игри били съчетани с четене и опити по химия. Щом влезе във фоайето, всеки вижда и арт резултата – огромно пано с риба, направено като мозайка от разноцветни пластмасови капачки.

И в час по математика може да се спортува, безапелационен е Георги Петров.

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР