Фискалният резерв на страната в момента е над 8 млрд.

...
Фискалният резерв на страната в момента е над 8 млрд.
Коментари Харесай

Асен Василев: В момента фискалният резерв е над 8 млрд. лева

Фискалният запас на страната сега е над 8 милиарда лв., разгласи финансовият министър Асен Василев в ефира на БНР, в отговор на изказвания, че равнището на запаса е на санитарния най-малко.

Той изясни, че са били направени изплащания по емисия " Външен дълг " за 2.7 милиарда лв.. След това обаче влезнали налози и сметката се вдигнала. " Така че има придвижвания. България е разпределила съвсем 4 милиарда лв. към компаниите. Има хигиеничен най-малко, който е 4.5 милиарда лв. и под който не сме падали " - безапелационен бе Василев.

Той предизвести, че при храните има осезателен инфлационен напън, като през идващите седмици доста деликатно ще се огледа предлагането на Българска социалистическа партия за таван на цените и диференцирани данъчни ставки.

От Българска социалистическа партия оферират въвеждането на необлагаем най-малко в границите на една минимална работна заплата, който се чака да донесе в фамилния бюджет по 70-76 лева; таван на някои цени на артикули от първа нужда, като разликата бъде поета от преднамерено основан фонд, който да компенсира производителите до действителната цена на техния продукт; диференциран Данък добавена стойност на артикули като електрическа сила, ток и вода за тяхното действително поевтиняване.

Според Асен Василев обаче при въвеждането на тавани стоките изчезват от рафтовете на магазините, а при данъчни ставки, както се видяло при ресторантьорите, задържането на цените не продължава дълго и мярката не стига до крайния консуматор.

Според Василев би трябвало да се вкара комплекс от ограничения, като да вземем за пример да се дадат целеви средства, които да компенсират нарастването на цените.

Финансовият министър посочи, че до две седмици обединението ще излезе с общ антикризисен пакет.

Асен Василев се разгласи и за краткотрайно оставане на настоящето управление на Българската национална банка, дни откакто претендентът на Има Такъв Народ - Любомир Каримански не бе утвърден от Народното събрание за поста гуверньор. Според Василев сегашният екип би трябвало да остане отпред на Българска народна банка, до момента в който се овладеят инфлационните процеси и до момента в който ръководещата коалиция успее да излъчи обща кандидатура.

" Човекът, който стане гуверньор на Българска народна банка, би трябвало да има необятна политическа поддръжка, защото с подписа си стои зад стабилността на българските пари, зад всяка една банкнота " - акцентира финансовият министър.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР