Фирмата за производство на бебешки каши, пюрета и зърнени храни

...
Фирмата за производство на бебешки каши, пюрета и зърнени храни
Коментари Харесай

Разходите за производство на детски храни натискат печалбата на „Слънчо“-Свищов

Фирмата за произвеждане на бебешки каши, пюрета и зърнени храни „ Слънчо “ - Свищов завършва предходната година с растеж на продажбите от 1.01% до 6.08 млн. лв.. Разходите през предходната година обаче се усилват с по-висок % - 7.42 на 100. С най-голям дял измежду тях са харчовете за материали /суровини и енергия/, външни услуги и хонорари.

Това пък повлиява върху финансовия резултат, като предприятието приключва годината с чиста облага от 990 хиляди лева при 1.22 млн. лева за 2020-а, четем в доклада на компанията.

Фирмата  запазва задлъжнялостта си ниска. „ Слънчо “ няма дълготрайни отговорности, а настоящите понижават до 162 хиляди лв. към края на 2021-а. Вземанията на компанията от снабдители и клиенти леко нараства до 846 хиляди лева при 557 хиляди лева година по-рано. Но резервира добра ликвидност. Паричните средства на сдружението към края на предходната година са 1.83 млн. лв., макар че понижават с съвсем 20 %.

Дивидент

Печалбата на „ Слънчо “ за 2020 година беше в размер на 1 219 861 лв.. Общото заседание разпредели 1 216 000 лева от нея в интерес на акционерите, които получиха дял от по 0.38 лева за една своя акция. Останалата част от 3861 лева остана като неразпределена облага.

Пазарен риск

Основните пазари на “Слънчо ” АД са пазарите на детски храни, пазарите на зърнени храни, пазарите на пшеничени пръчки и пазарите на брашна. Поради дребния дял на сдружението на пазарите на зърнени храни и пшенични пръчки, активността му е мощно подвластна от трендовете в съответните браншове.

На пазара на детски храни предприятието има по-голям дял, защото е единственият български производител на детски инстантни каши. Въпреки това навлизането на огромни мултинационални компании и нападателната им политика във връзка с пазара основава заплаха за изместване на детските храни “Слънчо ”.

Поради тези фактори активността на свищовската фабрика, надлежно неговите финансови резултати, значително зависят от положението на българската стопанска система. Всяка неподходяща или негативна смяна в общото макроикономическо развиване на страната би имала отрицателно отражение в потреблението на множеството артикули и услуги за последна консумация.

Фирменият риск пред „ Слънчо “ се дефинира от държавната и районна политика в областта на хранителната индустрия, съществуването на политическа непоклатимост в страната и района, както и общият имидж на хранителният бранш. Има и други вътрешни фактори, присъщи за самото сдружение и зависещи главно от уменията на мениджмънта, дотолкоз, доколкото от неговите дейности и решения зависят качеството и асортимента на предлаганите артикули, позиционирането на съществуващите пазари и заемането на нови пазарни ниши.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР