Фирма предлага парочистачки по схемата – обаждане за анкета, подарък

...
Фирма предлага парочистачки по схемата – обаждане за анкета, подарък
Коментари Харесай

„Вечно твоя“: Потребители не могат да върнат парочистачка, въпреки 14-дневния законов срок

Фирма предлага парочистачки по схемата – позвъняване за анкета, подарък гратис почистване и проява в дома. Така след няколко часа, омайни думи и извънредно предложение „ единствено за теб “ се оказваш с артикул за над 3 000 лв.. И то подобен, който не може да върнеш, макар законоустановения 14-дневен период и всички спазени процедури. Според търговеца стоката била употребена и от хигиенични съображения не можела да се върне, макар че първото прилагане е точно от представител на компанията. Дали този случай е казус, дупка в закона, привилегия единствено за избран търговец или честа процедура? Потърсихме „ Активни консуматори “, които се оказаха с няколко такива проблема от същия търговец.

Да излезем от задънената улица ни оказва помощ основният юрист на организацията Антоан Атанасов. Към него се обърнахме, с цел да разберем до каква степен стигат правата и отговорностите ни на консуматори в такава обстановка. Защо не може да се върне стока, която не е долни дрехи или четка за зъби? Защо се оказваш с апарат, който остава вечно твой, макар че си декларирал тъкмо противоположното?

Г-н Атанасов, какви са рисковете за потребителя при покупката на апарат от търговец, който влиза в дома ти и прави проява на продукта си?

Благодаря за опцията да разкажем за един по-рядък метод на продажба от търговци, които идват в дома ти, с цел да показват качествата и характерностите на своя артикул. Когато закупим подобен артикул, сключваме контракт, който е отвън комерсиалния обект и тогава имаме законовото право в 14-дневен период да върнем продукта.

Към нас се обърнаха консуматори като алармираха, че съответно компания „ Еко стийм 2017 “ отхвърля да си получи парочистачката назад, макар този период, който вие преди малко казахте? Защо законът не важи за него?

Когато желаеме да създадем право на отвод, би трябвало да изпратим общоприетия формуляр на търговеца. Това може да стане по два метода – посредством мейл или пратен по пощальон с противоположна квитанция. Ако търговецът не отговори бързо, разполагаме с още 14 дни, с цел да изпратим продукта, в случай че той не откликне. В съответния проблем търговецът споделя, че в общите условия е написал, че не може да се връща според член 57 алинея 1. точка 5, когато бъде разопакован един артикул и не може да бъде върнат заради хигиенични съображения, право на отвод на потребителя – няма. И тук става забавно – търговецът идва, отваря уреда пред вас, демонстрира неговите функционалности и след това ви споделя – „ Еми, той е разпечатан, не може да се връща “. Това е заблуждаваща процедура. От друга страна този артикул може да бъде дезинфекциран. В общите условия на този търговец има и неравноправни клаузи. Те се показват в следното – търговецът желае наказателна клауза, в случай че продуктът е пробван. Това опонира на член 55 алинея 4, в която се споделя: „ Потребителят не носи отговорност за понижената стойност на продукта, в случай че той го е тествал в границите на нужното, с цел да се увери в характерностите, свойствата и функционалността на продукта “. Т. е търговецът споделя, че му дължите наказателна клауза от 15- 20%, в случай че пробвате уреда, който коства сред 3 и 4 000 лв.. Тази наказателна клауза съставлява затруднение пред правото на отвод. Така потребителят би трябвало да заплати 800 лв., с цел да се откаже от продукта – нещо, което е неравноправна уговорка и като такава е оскъдна. Ние сме на повелята на търговеца – дали той ще си прибере уреда или – не. Осъждаме тази процедура, тъй като те са задължени да получат продукта, да видят неговото положение и да кажат какъв брой ще коства, с цел да се дезинфекцира. Тук непосредствено се отхвърля и то с доводи, които не са съответстващи. Още повече, че в Общите условия търговецът не е написал при какви условия правото на отвод се губи според условието на член 47, ал.1, т.11 от Закон за защита на потребителя, което е необичайно, тъй като категорично споделя на потребителите, че в Общите условия написа такива условия.

Колко сигнала има при вас за тази компания? КЗП доколкото разбирам също са осведомени.

Ние знаем за 3 такива проблема, а КЗП не даде приемлив отговор, само че и да беше дала, тя не е цивилен съд. Тя може да санкции търговеца и да установи право на отвод. Възниква въпросът – „ Ако КЗП не може, кой може? “ Оказва се юрист, за който още веднъж би трябвало да отделят пари. Имаме и случай на човек, който реши да си я заплати.

Има ли различен подобен търговец, който отхвърля да върне стока? И по какъв начин можем да се защитим от такава процедура?

В дългогодишната ми процедура единствено този търговец е отказал да си вземе стоката. Имахме един, който разбра, че сме се заели с проблема като организация и незабавно одобри връщане. Рисковете при онлайн извършването на покупки постоянно ги има, че стоката може да се отговори на нашите условия. Докато при продажбата посредством проява има други неща, от които да се пазим – да вземем за пример психически трикове. Тези продавачи са готови експерти, които имат безапелационни практики към клиентите да ги накарат да се почувстват добре. При този вид продажба не би трябвало да се поддаваме на прочувствена покупка.

Според закона всичко ли може да се връща в 14-дневен период? 

Конкретно в този случай търговецът би трябвало да потвърди в съда, че продуктът не може да бъде върнат. Имахме случай на връщане на слушалки, които са били употребени като има ушна тиня по мрежичката и в този случай не може да се упражни правото на отвод от потребителя. Имали сме и други проблеми като да вземем за пример случай на връщане на спално долни дрехи, който е минал през 3 правосъдни инстанции. Има случай на матрак, възглавница и сходни, за които търговеца твърди, че щом са се докосвали до човешка кожа – не може да бъде върнато. Съдът споделя, че по тази логичност ние не можем да пробваме облекла в магазина. И тогава човек се пита какво значи хигиенични съображения и отбрана на здравето. Не можеш да върнеш кремове, долни дрехи, четки за зъби и козметика, която е  разпечатана. Търговецът би трябвало да осведоми потребителя за правото му на отвод, тъй като той няма по какъв начин да знае по какъв начин да тества продукта.  

За край да ни разкажете за самодейността на  „ Активни консуматори “, която вършиме, а точно първата в България групова покупка на климатици

Създадохме платформа, която да набира консуматори, които желаят да закупят климатици. На нея сме обяснили, че задачата на акцията е, когато съберем огромен брой консуматори да отидем при търговците и да им кажем: „ Вижте какъв брой доста сме. Дайте ни добра цена и същинска отстъпка. Ето нашите условия “. Ние сме добавили изискването, че към цената има монтаж като сме разграфили по какъв метод те би трябвало да таксуват потребителя т.е за всяко деяние – преместване до етаж, преход за кабел и т. н. С повече искащи, офертата е по-добра. Организацията ни следи търговците какво оферират, подготвили сме контракт и има огромен напор. Платформата е нова от края на март. Виждаме съмнение у хората, което е разбираемо поради това, че 5 пъти вървим на избори. Ние работим 20 години в интерес на потребителите и желаеме да осигурим преход от твърдо гориво и стандартните печки и да помогнем на хората да пестят пари. За два отоплителни сезон с печка ще изгорим една инвестиция за климатик. Платформата може да се откри във Facebook, на уеб страницата „ Активни консуматори “, в Google. Регистрацията не обвързва хората с покупка, а с това да получат оферта. Всичко е гратис за искащите да се включат в самодейността.

*Повече за самодейността може да намерите

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР