Фирма, която преработва пластмаса е източник на замърсяването, довело до

Фирма, която преработва пластмаса е източник на замърсяването, довело до ...

Отпадъци от пластмаса вероятно са отровили рибата в река Марица.


Фирма, която преработва пластмаса е източник на замърсяването, довело до измирането на рибата в река Марица днес, смятат от РИОСВ - Пазарджик.

Това е фирма "Екоинвест", но е възможно да има и други фирми. Екоинспекторите са взели проби от всички предприятия, навързани по поречието на река Пишманка, откъдето идва замърсяването. 

По първоначални данни рибата е била отровена от мленки от пластмаса, които са попаднали в реката. Те се получавали при неправилна работа на пречиствателното съоръжение и представлявали неразтворими вещества, уточниха от РИОСВ. 

От екоинспекцията са сформирали екип, който да изясни причините за голямото количество мъртва риба в Марица, още след получаването на сигнала от спешния телефон 112 - около 10.30 ч.

Веднага е бил уведомен окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов, който, заедно с екипи на пазарджишката полиция, екоинспектори от РИОСВ, Агенцията по безопасност на храните и Басейнова дирекция „Източно беломорски район”, са предприели проверки на четири фирми в района на Пазарджик. Извършени са огледи и на три места по поречието на река Марица.

По образуваното от районната прокуратура в Пазарджик досъдебно производство са взети са проби от различни участъци на река Марица, част от рибите са предадени за изследване в специализирана лаборатория, разпитват се свидетели, назначени са експертизи, които да определят вида на замърсяването и причините за измирането на рибата. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

Източник: skandal.bg