Финландският министър-председател Сана Марин, която през 2019 г. на 34

...
Финландският министър-председател Сана Марин, която през 2019 г. на 34
Коментари Харесай

Сана Марин се бори да остане на власт в оспорвани избори във Финландия

Финландският министър-председател Сана Марин, която през 2019 година на 34 години стана най-младият министър председател в света, се бори да остане на власт на изборите през днешния ден, до момента в който страната е изправена пред криза, а нейните противници упрекват държавното управление ѝ в раздути обществени разноски, написа " Ройтерс ".

Марин, която е била на кориците на Vogue и Time Magazine, се счита от фенове по целия свят за милениъл модел за подражателство за прогресивни нови водачи.

Но вкъщи тя е подложена на критика от опозицията за подхранваните от задължения разноски на нейната лявоцентристка коалиция и от медиите за, когато енергийната рецесия в Европа удари мощно Финландия.

Марин споделя, че разноските за обучение и здравни услуги са основни за обезпечаване на стопански напредък. Нейните противници, Петери Орпо от дясната Национална съдружна партия и Рика Пура от националистическата партия " Финландците ", приканват за фискални ограничавания за възобновяване на държавните финанси. Трите партии са в социологическите изследвания, като най-скорошното демонстрира, че Националната коалиция води с 19.8% поддръжка, пред социалдемократите на Марин и " Финландците " с по 19.2%.
Не е ясно дали нейната персонална известност ще донесе победа на партията ѝ на парламентарния избор. През 2019 година социалдемократите завоюваха на косъм, със 17.7% от гласовете.

В отговор на нахлуването на прилежаща Русия в Украйна държавното управление на Марин постави завършек на десетилетия военна необвързаност и Финландия, ход, подсилен от съвсем всички членове на Народното събрание.

Но и двамата други кандидати споделят, че петпартийната коалиция на Марин не е съумяла да овладее обществените финанси и дават обещание да сложат завършек на цикъла на заеми, в случай че завоюват.

Необходима е коалиция

С държавен дълг от 71% от Брутният вътрешен продукт към третото тримесечие на 2022 година по отношение на 65%, когато Марин встъпи в служба в края на 2019 година, основно заради разноските за поддръжка на бизнеса и семействата през пандемията и въздействието на войната в Украйна, Финландия е на 10-то място по задлъжнялост измежду 20-те страни от еврозоната, съгласно Евростат.

Социалдемократите на Марин имат вяра, че икономическият напредък ще помогне на Финландия да спре да натрупа повече задължения и, в случай че е належащо, избират повишението на налозите пред съкращаването на разноските. Финландската стопанска система мина през пандемията от Коронавирус по-добре от тези на множеството европейски страни, само че растежът се забави до 1.9% предходната година и се чака страната да изпадне в лека криза тази година, до момента в който инфлацията доближи връх от 9.1% през декември.
Орпо сподели пред " Ройтерс ", че неговият приоритет е да върне дълга в положително положение, даже в случай че това значи мъчителни съкращения на обществените разноски, като компенсациите за безработица.

Който и да победи, ще би трябвало да образува коалиция от няколко партии, с цел да получи болшинство в Народното събрание, само че няма никакви доказани връзки преди вота.

Марин отхвърли съставянето на държавно управление с " Финландците ", наричайки партията " намерено расистка " по време на спор през януари - обвиняване, което Пура изрично отхвърли.

" Няма какво да крием, от какво да се срамим или да прикриваме в нашите полезности. Ние сме националистическа и патриотична партия: ние пазиме Финландия ", написа Пура тогава в " Туитър ".

В изявление за " Ройтерс " тя съобщи, че нейният приоритет е да от разрастващите се страни отвън Европейски Съюз, определяйки я като " нездравословна " за страната.

Нейната партия също така би отхвърлила задачата за въглеродна индиферентност на Финландия, която ръководещата коалиция на Марин дефинира за 2035 година

Необичайна известност

Би Би Си отбелязва, че рейтингът на Марин остава висок макар известността на дясноцентристите и популистите.

" Необичайно е поддръжката за министър-председателя да не понижава до края на парламентарния цикъл. Това е оригиналност във финландската политика ", споделя Йени Каримаки, откривател на политическата история от Хелзинкския университет.

Според изследване за вестник Helsingin Sanomat от предишния декември 64% от респондентите считат, че Марин е свършила " доста добра " или " относително добра " работа като министър-председател. Сред интервюираните дами процентът е малко по-висок - 69 на 100.

Каримаки отдава известността на Марин на изключителните времена, през които е минала Финландия: " Някои от нейните изказвания не са политически. Това е нещо, което притегля доста внимание. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР