Финландия в понеделник пое ротационното председателство на Съвета на ЕС

...
Финландия в понеделник пое ротационното председателство на Съвета на ЕС
Коментари Харесай

Без вратовръзки и шалове: Финландия тихо се зае да насърчава ЕС за защитата на климата

Финландия в понеделник пое ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз от Румъния без доста звук, до момента в който европейските водачи се бяха събрали в Брюксел, пробвайки се да изберат претенденти за най-важните постове в евроинституциите. " Вече е 6.30 ч. сутринта, стартира утрото на новия ден след безсънна нощ в Брюксел. А съвещанието на Европейския съвет по този начин и не завършва ", се споделяше в туит на финландското председателство.

Централна тематика на шестмесечното финландско председателство ще бъде насърчаването на " световната лидерска роля на Европейски Съюз в дейностите за запазване на климата ". Това значи и вдишване на обвързване до 2050 година да бъде реализирана климатична индиферентност, съобщи в тирада във финландския парламент предходната седмица министър председателят Анти Рине.

Мотото на финландското председателство е " Устойчива Европа - стабилно бъдеще ". Като част от напъните да бъде вярна на тази концепция Финландия реши да се откаже от подаръците, които прави председателството - като вратовръзки и шалове. Спестените 500 хиляди евро ще бъдат употребявани, с цел да се компенсира въглеродният отпечатък от полетите, с които ще идват делегатите на европейските срещи във Финландия.

В публикация, поместена в понеделник на уеб страницата на финландското председателство, Рине означи, че младежи в Европейски Съюз и други страни се събират пред " националните парламенти, с цел да покажат какво мислят по огромния въпрос, който ги тревожи: рецесията с климата ". Той имаше поради митингите, проведени под мотото " Петъци за бъдещето ", въодушевени от шведската екоактивистка Грета Тунберг. " По време на финландското председателство освен ще чуем паниките на младежите, само че и ще отговорим на тях ", написа Рине.

Над финландското европредседателство - както и над самия съюз - тегне предизвикването с отсроченото излизане на Англия от Европейски Съюз, планувано за 31 октомври.

Управляващата в Обединеното кралство партия на торите избира нов водач, който да размени отиващия си министър председател Тереза Мей. Подкрепящият Брекзит някогашен министър на външните работи Борис Джонсън е считан за любимец в конкуренцията за идващ водач на партията, а значи и за идващ министър председател. Джонсън желае да бъдат възобновени договарянията с Европейски Съюз за Брекзит - вид, който няколко висши представители на съюза поредно отхвърлиха. Ако до 31 октомври не бъде реализирано съгласие, Англия може да напусне Европейски Съюз без съглашение - вид, който крие редица проблеми както за Обединеното кралство, по този начин и за Европейски Съюз.

Сред другите основни тематики за идващите шест месеца са решенията за бюджета на съюза за интервала 2021-2027 година Финландия евентуално

ще бъде склонна да разиска " леко увеличение " на бюджета

поради нуждата да бъдат финансирани нови области като имиграционната политика, проучванията и развойната активност, както и интернационалните връзки, сподели Тейя Тиликайнен, началник на Финландския институт за интернационалните връзки. Тя уточни пред ДПА, че това ненапълно е обвързвано с нуждата от повече поддръжка за финландския аграрни бранш.

Друга тематика в дневния ред на финландското председателство е нуждата да бъдат предпазени общи европейски полезности като върховенството на закона, човешките права, равенството и демокрацията. В програмата на председателството се споделя, че ще продължат напъните " приемането на европейски фондове да бъде обвързано със зачитането на върховенството на закона ". Полша и Унгария да вземем за пример бяха подложени на критика от други членки на Европейски Съюз и Европейската комисия, че нарушават върховенството на закона, само че получават доста европейско финансиране.

Миграцията е друга тематика, по която Финландия има интерес да има прогрес макар безизходицата към Общата европейска система за леговище. През 2015 година Финландия ненапълно се оказа неподготвена за напора на мигранти по време на миграционната рецесия, сподели Тиликайнен.

Откакто се причисли към съюза през 1995 година, 5.5-милионната страна за трети път е ръководител на Европейски Съюз.

В съпоставяне с 2006 година, когато за последно беше ротационен ръководител, бяха осъществени промени за подсилване на ролята на други евроинституции. Това значи, че " ролята на председателството е по-скромна и считам, че Финландия със удовлетворение приема това ", сподели Тиликайнен.

Петпартийната лявоцентристка ръководеща коалиция на Рине, която пое властта при започване на юни, може да разчита на поддръжка за Европейски Съюз измежду финландските гласоподаватели. Според неотдавнашно изследване по поръчка на Финландския конгрес за бизнес и политика 56 % от финландците имат позитивно отношение към участието в съюза, а 13 на 100 - негативно. Може би това се изяснява с проблемите, свързвани с Брекзит, и с обстоятелството, че гласоподавателите гледат на изгодите от участието в Европейски Съюз през призмата " на новия вид политическа среда и съперничеството сред великите сили ", сподели Тиликайнен. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР