Финландия си има нов премиер – 34-годишната Санна Марин. В

...
Финландия си има нов премиер – 34-годишната Санна Марин. В
Коментари Харесай

Млади, красиви, компетентни - дамите във финландското правителство


Финландия си има нов министър председател – 34-годишната Санна Марин. В тази страна всеки втори народен представител е жена. Жени са и лидерките на петте партии в ръководещата коалиция. Защо във Финландия дамите са по този начин сполучливи в политиката?

Отляво надясно: Ли Андерсон, Катри Кулмуни, Санна Марин и Мария Охисало

" Ние сме щастливи и облекчени, време бе да имаме още веднъж жена отпред на страната ", споделя Тери Хейнила, ръководителка на Националния съвет на финландските дами. Още от 1906 година финландките имат същите е. Но до момента са имали единствено две министър-председателки, и то за малко време.

Бившият министър председател Анти Рине подаде оставка предходната седмица, откакто в ръководещата коалиция са изпокараха. Засега той остава ръководител на Социалдемократическата партия - до юни идната година, когато постът евентуално ще бъде стихотворец от.
Редакцията предлага
Под нейно управление Финландия ще продължи да бъде ръководена от петпартийна коалиция. Наред със социалдемократите тя включва още Партията на центъра, Зелените, Лявата партия и Шведската национална партия. Интересното в тази ситуация е, че всички съдружни сътрудници имат дами председателки, като три от тях са под 40 години.

Млади и амбициозни дами по върховете

Да вземем да вземем за пример 32-годишната Катри Кулмуни. Тя става депутатка, когато е на 28 години, а от септември е и председателка на Партията на центъра. Досегашната министърка на стопанската система ще поеме в новото държавно управление поста на външния министър.

Също на 32 години е партийната ръководителка на Лявата партия и министърка на образованието Ли Андерсон. А председателката на Зелените и министър на вътрешните работи Мария Охисало е единствено с две години по-възрастна от тях.

Жените съставляват общо 47 % от финландските депутати. Така страната надалеч надминава междинните индикатори за Европа - 29 на 100. Една от аргументите за това е високата женска квота във финландската политика: дамите в страната имат правото да избират и да бъдат избирани от над 100 години. Миина Силанпее, някогашна работничка във фабрика и чистачка, е първата жена, станала министър - през 1926 година. За съпоставяне: в Германия първата жена отпред на министерство - Елизабет Шварцхаупт - е назначена цели 30 години по-късно.

Наред с рано въведеното, Тери Хейнила показва и още една причина за това за какво тъкмо в този момент толкоз доста млади дами са в ръководството: " Когато тези дами са били още деца, Финландия към този момент имаше първата си жена-президент на страната - през 2000 година на поста беше определена Таря Халонен. И младите девойки схванаха, че и дамите могат да реализират триумфи в политиката. "

Катри Кулмуни и Санна Марин вземат участие в токшоу

Много финландци се гордеят с младите си ръководителки. Но има и друго: " Още ликуваме - вижте ни какъв брой сме напредничави ", споделя по този мотив финландската политоложка Сини Копринен. " Но аз мисля, че тъкмо заради тази причина партийните лидерки са подложени на мощен напън да преследват триумфа ", добавя тя.

Насрещен вятър отдясно

Правителството обаче се натъква на срещуположен вятър от дяснопопулистката партия " Истински финландци ". На парламентарните избори през април десните популисти за първи път станаха втора политическа мощ със 17,5 %. " След техния триумф зачести враждебната изразителност по отношение на малцинствата и дамите ", споделя Копринен. Според политоложката, в последните години в страната се ускорява омразата против дамите.

" Трябва да гледаме напред и да се борим за доверието на финландците ", сподели Санна Марин след избирането си в Хелзинки. Тя е определила като свои цели.

За социалдемократката нейният пол или нейната възраст нямат никакво значение. " Никога не съм се замисляла за моята възраст и моя пол - мисля за аргументите, които са ме предиздвикали да вляза в политиката ", показва Марин.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР