Финландия, която оглави последната класация на ООН на най-щастливите нации

...
Финландия, която оглави последната класация на ООН на най-щастливите нации
Коментари Харесай

Най-щастливите хора на планетата затъват в дългове

Финландия, която оглави последната ранглиста на Организация на обединените нации на най-щастливите народи в света, обмисля тактика за финансово ограмотяване на популацията. Идеята е на централната банка на страната и цели да убеди финландците да теглят по-малко заеми. Дългът на финландските семейства се е удвоил през последните две десетилетия в изискванията на падащи лихвени проценти и последователно отмиране на кеша като форма на разплащане.

Населението на Финландия, която изпреварва по-голямата част от богатия свят по обучение и която е "родина " на компании като "Нокиа " и "Ровио ентъртейнмънт " - основателят на видеоиграта "Енгри бърдс ", е доста "по-спестовно " от болшинството жители на планетата. Но желанията им към цифровите разплащания пред парите в брой отслабиха дисциплината на разноските. В момента 7% от 5.5 млн. поданици на Финландия не могат да заплащат сметките си - с една трета повече спрямо предишното десетилетие. Което предизвика безпокойството на формалните управляващи за растежа най-много на потребителските заеми.

Юха Панцар - изпълнителен шеф на Гаранционната фондация, която оказва помощ на прекомерно задлъжнелите да си върнат контрола върху финансите, счита, че "изчезването на кеша " е основало нова действителност, която "замъглява чувството на индивидите към парите ".

Преди към 20 години парите в брой са се употребявали в 70% от транзакциите в магазините, а останалите 30% са се осъществявали с карти. Днес ситуацията е радикално друго - картовите, мобилните и цифровите форми на заплащания са се употребявали в над 80% от интервенциите през 2018-а, сочи формалната статистика на централната банка на страната. Председателят на институцията - Оли Рен, разяснява, че "потребителите значително са се пренесли в цифровия свят " що се отнася за разплащанията. В резултат на което те към този момент нямат физическите ограничавания на персоналните бюджети и за тях е по-трудно да ръководят финансите си.

Именно тук централните банкери считат, че могат да трансформират нещата. Първата стъпка ще е да съберат данни и най-хубавите практики от организации, които към този момент работят по тематиката, с цел да подобрят качеството на разработките и да подсигуряват, че всички групи на обществото получават съответна поддръжка. След това ще се дефинират национални целеви нива за финансова просветеност и ще се търси съдействие с трети страни, с цел да се вкара в деяние националния проект.

Финландия към този момент изследва и други способи за ограничение на задълженията на семействата. Финансовият надзирател на страната намали оптималния размер на жилищните заеми до 85% от покупната цена на парцелите и планува нови ограничавания, по които сега работи Министерството на финансите. До 2023-а държавното управление желае да има кредитни регистри с информация за заемите на всеки дебитор, с цел да помогне на кредиторите да преценяват дали да му отпускат нови заеми. Финландските управляващи са обезпокоени и от човешката страна на този дългов проблем: в рискови обстановки обособени лица могат да останат без работа, тъй като работодателите не желаят да назначават хора с неприятни кредитни досиета и тъй като тези, които обслужват големи отговорности, откриват малко тласъци на работното си място.

Проблемите със отговорностите не се лимитират единствено до частните семейства на Финландия. Докато Дания, Швеция и Норвегия имат върхови капиталови кредитни рейтинги "ААА ", Финландия е с една степен под тях - "АА+ ", след периодическите проби на заложения от Европейския съюз нормативен таван на публичния дълг от 60% от Брутният вътрешен продукт.

Финансовият бранш също поддържа напъните на държавното управление. Финландците тестват високотехнологични способи за образоване на популацията по какъв начин да харчи парите си. В бъдеще ще има нови принадлежности, инсталирани в логаритмите на машини, които ще оказват помощ да се планува човешкото финансово държание и да се вършат прогнози за постоянните лични приходи, както и да се поучават на клиентите за разноските им. В случая огромната борба ще е да се стимулират хората да употребяват тези принадлежности. Защото, в случай че те не желаят да одобряват финансовата си действителност, нищо няма да може да им помогне.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР