Финансовият министър Асен Василев се отрече от своя бюджет, след

...
Финансовият министър Асен Василев се отрече от своя бюджет, след
Коментари Харесай

Асен Василев се отрече от бюджета си

Финансовият министър Асен Василев се отхвърли от своя бюджет, откакто даже съдружните сътрудници от ГЕРБ саботираха го саботираха. Заради прекрояването и отхвърли на депутатите да одобряват ексцентричните му хрумвания, като опция да не се заплати сметката в заведение при липса на касова записка, той излезе с позиция в късните часове на нощта.

След като не бяха признати ограниченията за данъчна събираемост, Министерството на финансите не поддържа бюджета в този му тип ", заяви Василев пред депутатите от бюджетната комисия към 23:30 ч. във вторник, предава " Медиапул ".

След над 10-часов маратон по гласуването на второ четене в комисия на тотално закъснелия финансов проект на страната за 2023 година, в този момент следва финално гласоподаване на текстовете в пленарна зала.

Поводът за трагичната развръзка бе фактът, че депутатите от комисията отхвърлиха във вторник вечерта повечето от основните ограничения за усилване на данъчния надзор, оповестени преди този момент от Асен Василев. Става въпрос за заплащането на заплати във компаниите в ресторантьорския отрасъл и тези с над 50 чиновници единствено по банков път, за т. нар. безплатен обяд (правото на потребителя да откаже да заплати сметката си в заведение, в случай че не получи касова бележка), а също и представянето на постоянна отчетност пред Национална агенция за приходите на касовите наличия във компаниите. 

Отхвърлянето се случи по предложение на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който на процедура бе мотор на множеството генерални обрати във финансовия проект на страната през целия ден.

Василев се надяваше с данъчните мерки да изсветли сивата икономика и да увеличи събираемостта на Данък добавена стойност в бюджета. Някои от тях обаче предизвиката тежък отпор от ресторантьорския отрасъл, който продължава да се радва на държавен толеранс, въпреки че е един от най-сивите браншове в страната. Други пък срещнаха рецензии от счетоводната общественост. За да прокара ограниченията си, Асен Василев даже убеди банките да разгласят, че са подготвени да предложат облекчени такси за хората, които получават минимална заплата единствено по банков път. Въпреки това обаче измененията не бяха утвърдени от комисията, а Василев непосредствено упрекна депутатите в лобизъм.

" Отнехте инструмент за надзор и събираемост на налозите. Стана ясно, че Национална агенция за приходите не би трябвало да ползва този инструмент. Всеки може да го кара през пръсти, стига да се обади на някоя парламентарна група ", реагира яростно на протеста Василев. Той сподели, че до разглеждането на текстовете в пленарна зала ще разгласи на депутатите какъв брой стотици милиони левове ще загуби Бюджет 2023 от протеста на импортираните от него ограничения. 

Предложението за отпадане на текстовете за събираемостта бе импортирано от Делян Добрев от ГЕРБ и подкрепено от Има Такъв Народ.  " Първо, едното от предложенията ви е противоконституционно. Второ, законодателят ви е дал всички механизми да проверявате касовите бележки. Дали сме ви базука да се борите против сивата стопанска система, а желаете да впрегнете елементарните хора, като вървят по заведенията за хранене, да си желаят бележките ", коментира Добрев. Йордан Цонев от Движение за права и свободи обаче сподели, че на фона на ниските налози за бизнеса в България е тотално недопустимо да се лишават принадлежности за данъчен надзор на финансовото министерство и сподели, че към този момент на никого " не му пука " за събираемостта.

Всичко това се случи единствено няколко часа, откакто депутатите одобриха десетки оферти за значително раздуване на разходите чрез увеличаване на заплатите в куп ведомства – от Министерство на вътрешните работи, през ДАНС и Национална агенция за приходите до организацията по храните. Освен това се " разхвърляха " пари и за съответни планове като подкрепяне на университети, земеделци, храмове и вероизповедания, без да е ясно на какъв принцип въобще част от предложенията се утвърждават, а други - не. 

На всичкото отгоре Делян Добрев " взриви "  и без това мощно обтегнатата конюнктура към бюджета с изненадващо предложение, импортирано " на крайник ", държавата до две седмици да спре тотално вноса на съветски петрол и на практика да блокира " Лукойл Нефтохим ". Наложи се Политическа партия и изключително Демократична България, които в последните месеци бяха флагманите на глобите против съветската компания, да пазят компромисно предложение за опазване на вноса, въпреки че най-после акцията на Добрев въпреки всичко не съумя.

Така, с невиждани от години тотални обрати, парламентът на процедура прекрои радикално Бюджет 2023, импортиран от Василев, и сложи на тестване стабилността на цялото ръководство. Развръзката следва с окончателното гласоподаване на текстовете на второ четене в пленарна зала в идните дни. 

 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР